Вик-Перник е предложило преди седмица нов режим на водата в

...
Вик-Перник е предложило преди седмица нов режим на водата в
Коментари Харесай

"ВиК-Перник" предлага намаляване на часовете с вода от 10 на 7

Вик-Перник " е предложило преди седмица нов режим на водата в града, при който тя ще се пуска единствено един път в денонощието за 7 часа, заяви през днешния ден в границите на парламентарния надзор министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова.

От 11 ноември насам жителите на гради имат вода 10 часа дневно - пет заран и пет вечер. Предложението на " ВиК-Перник " е водоподаване да има единствено в интервала сред 15 и 22 часа.

Аргументът е, че този режим ще е по-ефективен, тъй като ще намалеят повредите от хидравлични удари по амортизираната мрежа, получаващи се при стартирането на водата. Аврамова прикани кметът на Перник да утвърди новия воден режим.

Въпреки, че на няколко пъти беше запитана от депутата Любомир Бонев кой е отговорен за режима на водата, районният министър не влезе в конкретика, като само уточни, че има закъснение в дейностите на ВиК-оператора, по ограничение на водоползването. Тук е моментът да се напомни, че до края на октомври, макар намаляващите количества вода в язовир " Студена ", от него размери са получавали " Стомана индъстри " и " ТЕЦ-Перник ", които имат различни водоизточници.

" ВиК-операторът има интерес да подава вода на промишлените клиенти, защото има доходи от тях. Той чака да има доходи от промишлените сдружения, които му заплащат водата на много по-висока цена, в сравнение с е водата за популацията ", разяснява през днешния ден в изявление за " Офнюз " министърът на екологията в първия кабинет " Борисов " Нона Караджова.

Тя напомня, че в тази ситуация " ВиК-Перник " не работи без да пита, а се управлява ежемесечно от Министерството на околната среда и водите, което утвърждава какви количества вода да се провиснал за водоснабдяване на популацията, за промишлени потребности и за екологичния оток на река " Струма ".

В отговора си за язовир " Студена " от парламентарната естрада, Петя Аврамова избра вместо върху виновността да се концентрира върху набелязаните ограничения. Сред тях са изследване на благоприятни условия за обезпечаване на вода от Витоша посредством Владайския канал.

Предстои реорганизация на утаителите на пречиствателната станция за питейни води, с цел да може да се употребява вода при по-нисък размер на " Студена ". Чакат се и окончателните резултати от пробите от водата на язовир " Долня Диканя ", която при първата инспекция се оказа негодна за пиянство. Аврамова уточни, че в Министерство на регионалното развитие са извършени редица срещи с специалисти - инженери, хидролози, спелеолози и други, които са създали своите оферти за ограничения, като следва те да се обобщят и да се изготвят публични оферти, който да бъдат разисквани за вероятно използване.

Петя Аврамова уточни, че се мисли и за вложения, с цел да се понижи загубата на вода от водопроводната мрежа. " ВиК-Перник " има контракт за финансиране по Оперативна стратегия " Околна среда " на стойност 22 млн. лв., като с тези пари ще се изградят водопроводи, нови водоеми и свързани с тях водопроводи. Освен това, ще има и реорганизация на две помпени станции.

По-рано през днешния ден регионалният шеф на Перник Ирена Соколова уточни, че инспекции са открили непозволено отклонение на големи водни количества от водосборния регион на язовир " Студена ". Кметът на Перник Станислав Владимиров разгласи, че водният режим дава резултат. Перничани пък се заканиха да провеждат всеобщ митинг с обсада на пътища с искане за оставка на регионалния шеф и всички отговорни за водната рецесия.

Как се стигна до режима в Перник, четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР