ВиК дружествата в България ще сурвакат клиентите си с по-високи

...
ВиК дружествата в България ще сурвакат клиентите си с по-високи
Коментари Харесай

ВиК ни „сурвака“ за Нова година с до 20% по-високи сметки

ВиК сдруженията в България ще " сурвакат " клиентите си с по-високи цени от Нова година. До 20% по-скъпа вода ще плащаме от 1 януари 2018 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ще одобри дефинитивно новите цени за водата в края на тази седмица, откакто през вчерашния ден бе извършено откритото съвещание по тематиката. По думите на ръководителя на КЕВР Иван Иванов макар предстоящите митинги, Комисията няма избор и се постанова да утвърди покачването, съобщи Българска национална телевизия. Водните сдружения у нас се нуждаят от 12 милиарда лв., с цел да бъде осъвременена съществуващата инфраструктура, демонстрират изчисленията на КЕВР.

Най-голямо се обрисува да бъде повишаването за клиентите на ямболското ВиК. Там цените би трябвало да скочат с 20%. Във Враца пък сметките от 1 януари ще набубнат с повече от 13 на 100. За софиянци КЕВР планува над 9% по-скъпа вода, а в Бургас нарастването ще е малко по-малко. В Монтана и Перник пък клиентите ще би трябвало да се приготвят за към 6 на 100 по-високи сметки.

" Въпреки че ще получим безплатна помощ от Европейски Съюз към 50% от средствата, които ще бъдат вложени, би трябвало да бъдат получени посредством цената на услугата. В продължение на повече от пет години съвсем всички ВиК оператори имаха непроменени цени, което ги блокираше да правят вложения ", изясни Иванов. По думите му повишаването на водата е предрешено, тъй като то е утвърдено - един път от водните сдружения, по-късно от общинските препоръки и най-после от кметовете на съответните обитаеми места. Много от настояванията обаче в действителност са орязани от регулатора.

" Не признаваме такива заявки за разноски, каквито ВиК операторите не могат да оправдаят, имаше претенции да се признаят разноски за несъществуващи пречиствателни станции и други сходни, които ние отхвърлихме ", добави още Иванов. От думите му стана ясно още, че по всяка възможност нови поскъпвания не се чакат, най-малко до 2021 година " На третата година ние ще имаме отговорност да проверим това, което е направил в осъществяване на своя бизнес проект. Компаниите, които не извършват вложенията си, ще бъдат глобени посредством понижаване на цената на водата ", закани се Иванов.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР