Вижте сега, изпадаме в технически детайли - с тези думи

...
Вижте сега, изпадаме в технически детайли - с тези думи
Коментари Харесай

Как Германия купува газ и частен ли е Булгаргаз: Росен Христов и техническите детайли в плащанията към Газпром

" Вижте в този момент, изпадаме в механически елементи " - с тези думи служебният министър на енергетиката Росен Христов се опита да отбие въпроси на журналиста Генка Шикерова по отношение на изказванията му за битие на " европейска скица за разплащания " с " Газпром ", която не подлежала на наказания.

Христов стартира изказванието, че щом компании в Германия, Италия и Гърция купуват газ по режима, натрапен от Москва, то България няма проблем също да заплаща в рубли на Русия.

Шикерова обаче изиска от него да посочи " коя е европейската скица за заплащания " поради един основен подробност - чия е собствеността в сдруженията, които вършат транзакциите към " Газпром ".

Христов явно не желаеше да дава подробни пояснения пред публицистите, които го чакаха пред президентството в деня, в който Министерството на енергетиката чакаше сигнал за " помиряване " с " Газпром ". Така пристигна и отговорът му за " техническите елементи ".

" Това е значимо, тъй като е обвързвано със глобите. Коя е европейската скица, тъй като европейската скица планува възбрана за заплащане в рубли ", настоя Генка Шикерова.

На това Христов отговори с дежурното: " Тази, по която заплащат Германия, Италия и Гърция ".

Министърът обаче беше поправен от журналистката - заплащанията не се вършат от държавни институции, а от частни компании.

" Вижте в този момент, в България също заплаща частна компания и страната не купува газ, купува " Булгаргаз ", изненадващо разгласи Росен Христов.

" Булгаргаз " обаче е еднолично акционерно сдружение, чийто краен едноличен притежател (през БЕХ) е българската страна посредством министъра на енергетиката.

Въпреки че шефът на " Булгаргаз " ЕАД Деница Златева присъстваше на изявлението, даже тя не се намеси да поправи Христов, откакто той разгласи подопечното ѝ сдружение за " частно ".

От идващите думи на министъра се подразбра, че е имал поради нещо по-различно - " Булгаргаз " е настрана юридическо лице (което не значи, че е частно дружество) - и съгласно него нямало значение кой е притежателят в рамката на глобите.

Генка Шикерова обаче продължи да упорства от Христов да даде съответни образци за сходна на българската скица, при която 100-процентовконтролиран от страната търговец си е разрешил да извършва новите условия на " Газпром ".

" Вижте, аз не съм експерт по коя компания... давам за образец, че компания в Германия... без значение с каква благосъстоятелност... Германия купува газ от " Газпром ", нали по този начин? ", сподели той.

На въпроса дали " Булгаргаз " продължава да изпраща поръчки към съветската страна, Росен Христов реши да постави точка на разногласието.

" Благодаря Ви за присъединяване. Това е, което мога да кажа ", разгласи той и си потегли в посока към президентството. Той не отговори и на двата следващи въпроса на Шикерова " В кой тъкмо университет в Калифорния сте приключили " и " В кой интервал сте работили в Русия ".

, която е най-големият търговец-вносител на природен газ, е мажоритарна благосъстоятелност на финландската енергийна компания Fortum от 2019 година Тя на собствен ред е владеене на финландското, а не на немското държавно управление - Хелзинки отхвърля да купува газ от Русия в рубли и това беше повода " Газпром " да спре подаването към прилежащата страна.

През юли 2022 Uniper се оказа на ръба на банкрута и изиска величествен заем от немската държавна банка KfW, откакто " Газпром " реши да редуцира фрапантно доставките на газ, без да носи отговорност за неизпълнението.

В Италия и Гърция най-големи вносители са Eni и DEPA - сдружения, в които страната има контролиращ дял, само че не е едноличен притежател.

Причините Германия и Италия да не могат да пресечен незабавно връзките си с " Газпром " са в сериозната взаимозависимост, която двете страни имат към съветското сдружение - през 2020 година двете страни са внесли надлежно 45,8 милиарда м3 и 20,8 милиарда м3 природен газ от " Газпром ", с което са на I и II място в Европа по размер на доставки от Русия.

Гърция има различен проблем - към 1/5 от цялото произвеждане на електричество в страната до момента се дължеше на природния газ.

Нито единият, нито другият проблем се отнася до България, която употребява към 3 милиарда кубични метра газ за година, a горивото е с по-малко от 6% дял в производството на електрическа енергия в страната, след въглищата, атомната централа и ВЕЦ-овете.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР