Виждали сме го на много места - за последно и

...
Виждали сме го на много места - за последно и
Коментари Харесай

Наводнения: как дъждът се превръща в разрушителна стихия

Виждали сме го на доста места - за последно и в Италия. Кафявите водни маси понасят къщите, сякаш са от картон, а колите – сякаш са играчки. Мазетата единствено за минути се трансформират в рискови за живота клопки, когато природата реши със своята мощ да ни покаже кой държи надмощието.

Но по какъв начин водата се снабдява с такива разрушителни сили?

Препятствия по пътя на водата и ерозия

Геоморфологът Михаел Дице от Центъра „ Хелмхолц “ в Потсдам отбелязва, че би трябвало на първо време да се има поради, че един кубически метър вода тежи един звук. Откъдето следва, че водата може да окаже голям напън, в случай че непосредствено се натъкне на затруднение. „ От това се пораждат големи сили, които са в положение да пометат коли или тежки контейнери, в случай че те не са укрепени крепко “, показва Дице.

„ Към това се прибавя феноменът на ерозията, който може да унищожи видимо постоянни повърхности: почвата може да бъде отмита от бързо течащата вода. “

Град Луго, провинция Емилия Романя (18.5.2023)Снимка: ANDREAS SOLARO AFP via Getty Images

Силният дъжд е една от подценяваните закани, предизвестява Германската метеорологична работа. Той може да бъде предсказан мъчно – метеоролозите могат да плануват в кой район ще падне, само че не и тъкмо по кое време и в какви количества. Поради това може да се стигне до съществени вреди и в райони, за които в началото не се е предполагало, че ще бъдат наранени. „ Силните превалявания изсипват толкоз огромни водни маси, че те към този момент не могат да попият в земята “, изяснява геоморфологът Дице.

Състоянието на почвата

При това роля играе не толкоз количеството вода, колкото типът почва – дали поема водата, дали я задържа или позволява тя да проникне по-надълбоко според от това дали е пореста или не. Глинестите почви са тези, в които водата се задържа и не може да оттече. Те имат по-малко пори, заради което могат да задържат повече вода от песъчливите.

Богатите на хумус почви, които са в положително положение, кардинално могат да поемат повече дъждовна вода, да съхраняват по-големи количества от нея, които след това да бъдат употребявани от растенията и животните. Ако обаче след дълготрайно засушаване внезапно завали мощно, почвите не могат внезапно да поемат огромни количества вода. Изсъхналата почва забавя оттока на водата – тя не потъва надолу, а тече по повърхността.

Кога комбинацията става съдбовна

Ако пък след нескончаем дъждовен интервал почвата е наситена с вода, идващите паднали превалявания няма по какъв начин да се поемат и стартират да текат по повърхността и да си проправят път към извори и реки. „ Оттичайки се към тях, водата може да развие доста висока скорост “, показва Дице.

След смъртоносното наводняване в Северна ИталияСнимка: Claudia Greco/REUTERS

„ Колкото по-висока е скоростта, толкоз по-големи са заплахите “, споделя още специалистът. Водните потоци се снабдяват с огромна мощ и могат да понесат със себе си пясък, камъни и боклуци. Всичко това обаче към момента не стига, с цел да повлече със себе си къщи и улици. Но и в това отношение роля играе освен водата, а и носените от нея частици. Те бият по повърхността, по пътищата и по стените на къщите и по този начин провокират голяма ерозия.

„ Щом повърхността един път е разрушена, намиращият се под нея материал може да бъде отвеян доста по-лесно и точно по този метод се нанасят най-големите вреди “, изяснява Дице.

Ранно предизвестие?

Но въпреки всичко никаква опция ли няма да се насочи предизвестие за сходно рисково събитие? По отношение на предстоящите поройни дъждове метеоролозите могат да създадат прогнози, само че ерозионните процеси остават проблем, показва специалистът. „ Те мъчно могат да се предскажат, тъй като нормално протичат доста бързо и интензивността им не може да се реши. “

С помощта на сателитни фотоси и най-много на сеизмометри откривателите от няколко години се пробват да наблюдават приливните талази в действително време и да пресмятат тяхната активност. Науката още не е напреднала задоволително в това отношение, само че има забележителен капацитет за отправянето на оптимално ранни предизвестия към популацията за такива талази, споделя Дице.

*****

Разгледайте и тази снимкова изложба на Дъждовни води:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР