Видеокамери ще спират замърсяващите коли да влизат в центъра на

...
Видеокамери ще спират замърсяващите коли да влизат в центъра на
Коментари Харесай

С камери ще спират замърсяващи коли да влизат в центъра на София

Видеокамери ще стопират замърсяващите коли да влизат в центъра на София, изясни за " Дневник " Зафир Зарков от ГЕРБ, който е зам.-председател на общинската комисия по превоз.

" Целият център към този момент е оборудван с камери. Те са способни да разпознават регистрационните номера на транспортните средства и да ги позволяват до избрани зони съгласно авансово въведен лист ", сподели той. Всяка кола ще бъде категоризирана съгласно равнището на нездравословни излъчвания, които излъчва във въздуха.

Министерството на превоза към този момент е изготвило за София подредба в пет групи като в петата ще са най-чистите коли – електрическите. В най-ниската – първа, ще са дизелите и тези с Евро 1 и 2. В група 4 ще са колите с Евро 5 и 6, сподели Зарков.

" Трябва да е ясно, че евростандарта на колата няма безусловно да се покрива с екологичната група, в която ще бъде класирана колата ", посочи той.

 Експеримент с премерване на замърсяването на въздуха от съответни коли в София сподели, че доста от тях надвишават допустимите правила.
© Николай Дойчинов

Експеримент с премерване на замърсяването на въздуха от съответни коли в София сподели, че доста от тях надвишават допустимите правила.

Дори нови коли не е несъмнено, че автоматизирано ще се класират в " чистата " пета група. " Ако нова кола има стандарт Евро 6, само че има в допълнение усилена мощ на мотора и той отделя повече нездравословни излъчвания, тази кола може да не попадне в петата група, а във втора ", коментира правилото Зарков.

Разработката е по поръчка на кмета Йораднка Фандъкова и е част от ограниченията, признати през януари 2018 година за ограничение на придвижването в столицата в дни с нараснало замърсяване на въздуха, подсети Зарков.

На годишния механически обзор ще се дефинира в коя група е колата

В настояването на Столичната община до транспортното министерство е и смяна в Наредбата за годишните механически прегледи (ГТП). С нея всеки автомобил по време на ГТП ще бъде тестван без взаимни отстъпки за нездравословните излъчвания, които отделя.

" Сега е на финала построяването на система в центровете за ГТП, която в действително време ще регистрира изгорелите газове. Данните ще се изпращат в централизираната система, с цел да не могат да се манипулират. На база тези резултати ще бъдат групирани колите – всяка ще е в съответната екологична група ", изяснява Зарков.

В ден с нараснало замърсяване на въздуха ще се издава заповед коли в група 1 и 2 да нямат право да влизат в центъра на града. Ако замърсяването продължи и в идващите дни, могат да се спрат и колите от групи 3 и 4.

Санкциите за влизане в центъра ще се постановат, както при превишена скорост

Ако макар възбраната замърсяваща кола влезе в центъра, видеокамери, с които към този момент е оборудван целия център – всички входове и изходи, ще разпознават регистрационния й номер и притежателят ще получи известие за глоба.

Според Зарков Министерството на превоза към този момент е готово и още при започване на 2020 година да стартира да се осъществя " тази политика " при провеждането на ГТП на колите.

" С тази система ще стане допустимо въвеждането на нискоемисионни зони в София за ограничение на придвижването на замърсяващи коли в избрани дни ", сподели Зарков.

 С камери ще стопират замърсяващи коли да влизат в центъра на София
© Юлия Лазарова
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР