Весела Чернева е зам.-директор на Европейския съвет за външна политика

...
Весела Чернева е зам.-директор на Европейския съвет за външна политика
Коментари Харесай

Весела Чернева за ДЕБАТИ.БГ: Еврозоната е тема, по която се използват страховете на хората


Весела Чернева е зам.-директор на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП) и началник на софийския офис. Сферата ѝ на фокус е външната политика на Европейски Съюз, Западните Балкани и Черно море. От 2010 до 2013 година Чернева е представител на Министерство на външните работи на България и член на политическия кабинет на външния министър Николай Младенов. Преди това тя е секретар на Международната комисия за Балканите, управлявана от някогашния министър председател на Италия Джулиано Амато и някогашния президент на Германия Рихард декор Вайцзекер. Била е основен редактор на списание „ Foreign Policy Bulgaria “. От 2000 до 2003 година Чернева работи като политически секретар в Посолството на България във Вашингтон, Съединени американски щати. Весела Чернева е Магистър по политически науки от университета в Бон.
Европейска комисия за следващ път предложи на страните членки да одобряват Румъния и България в Шенген. Известно е, че предходния път само Нидерландия и Австрия не бяха съгласни. Очаквате ли през есенната сесия да има позитивен резултат за България?
Всичко ще зависи от това по какъв начин българският парламент ще се оправи с приемането на нужното законодателство по правосъдната промяна, и по какъв начин ще бъде преодоляна тази много видна рецесия в прокуратурата, която стана известна на цяла Европа. Мисля че приемането в Шенген ще бъде невероятно, в случай че няма решителни дейности, които да показват огромна смяна в тази сфера.
Има ли още нещо, което служебното или постоянно държавни управления могат да създадат до есента в посока решаването на зациклилия от 11 години проблем с Шенген или в действителност няма какво повече да се направи по този въпрос?
Проблемите са няколко. Единият проблем е със правосъдната промяна, с приемането на пакета със закони, с изчистване на абсурда сред основния прокурор, неговия заместител, реформиране на Висш съдебен съвет, вкарване на детайла за отчетност и формулиране на функционалността и статута на основния прокурор, с цел да стане ясно, че няма да е допустимо пагубната обстановка, в която е попаднала прокуратурата през днешния ден да се повтори с друго име.

Вторият проблем е всичко обвързвано с границата – ограничения към граничен надзор, безнаказаността на трафикантите на бежанци. Ще би трябвало да има в действителност някакви ограничения във връзка с тези незаконни групи.

Но за мен най-важното в действителност е възобновяване на доверието. България би трябвало да има предвидимо държавно управление, което да се употребява с доверието на останалите страни-членки на Европейски Съюз.
Ако по въпроса за Шенген има релативно единодушие в нашето общество и измежду партиите, то въпросът за еврозоната буди мощна отрицателна реакция в проруските кръгове и партии. Имате ли пояснение за какво?
Еврозоната е тематика, по която могат да се употребяват страховете на хората. Има ужасно доста подправени вести и агитация против участието в еврозоната. За България това участие в на практика смисъл ще улесни правенето на бизнес и в допълнение ще придърпа страната ни по-близо до ядрото на Европейски Съюз. Това се допуска, че нервира трети страни, в това число и Русия. Ако България може да остане хлабава частица в европейската верига, която да бъде в допълнение разклащана от време на време, когато това се постанова, това е явно в съветски интерес.
Смятате ли, че в случай че България влезе в еврозоната и Шенген съветските опити за вмешателство в нашата вътрешна политика внезапно ще намалеят?
При всички случаи ще са доста по-трудни, тъй като огромна част от институциите ни ще бъдат в доста по-директна връзка с техните европейски сътрудници и съответните звена. Тоест доста по-малко ще бъде волатилността на системата и доста по-малко тя ще зависи от съветските сътрудници в българската политика.
Позволявам си да Ви задам и един политически въпрос. Кое съгласно Вас е по-добре за развиването на България в подтекста на еврозоната и Шенген – да има държавно управление сред Движение за права и свободи, Има Такъв Народ и ГЕРБ, или да продължи да ни ръководят служебно държавно управление и още веднъж да отидем на избори?
Със сигурност да има България постоянно държавно управление е по-добре от това да няма. Крайно време е да имаме реформистко държавно управление, което да дръпне страната напред, защото изгубихме много време в кавги, следвайки деструктивните си импулси.

Така че да сигурно едно постоянно държавно управление с реформистки дневен ред може да направи доста сега за България.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР