Вероятно най-голямата изненада на номинациите за Оскар тази година е

...
Вероятно най-голямата изненада на номинациите за Оскар тази година е
Коментари Харесай

Няма Кен без Барби. Разочарование след като Марго Роби и Грета Гъруиг не бяха номинирани за Оскар

Вероятно най-голямата изненада на номинациите за " Оскар " тази година е отрязването на Марго Роби и Грета Гъруиг за " Барби " - сътветно в категорията за най-хубава актриса в основна женска роля и за най-хубав режисьор. Самият филм - хитовата история на 2023 година за куклата, която желае да е човек, е номиниран, само че пропускането на двете му дейни създателки се пояснява като онагледяване на тематиките, за които става дума в лентата със мощен феминистичен привкус. Номинации получиха Райън Гослинг за поддържаща мъжка роля и Америка Ферера за поддържаща женска.

След оповестяването на номинациите мнозина се запитаха дали летният касоразбивач " Барби " се е режисирал самичък, след като Гъруиг остана отвън режисьорската конкуренция. Някои даже дефинираха случилото се като " шокиращо ", тъй като всеобщо се смяташе, че създавайки толкоз сполучлив филм тя е сигурен кандидат за наградата за най-хубав режисьор.

В най-особена позиция се оказа Гослинг, влязал в облика на Кен. Той реагира бързо като показа незабавно голямото си отчаяние, че Роби и Гъруиг не са отличени.

Той разгласява и изказване, в което се споделя, че  " няма Кен без Барби ".

Трябва да се означи, че Роби, като продуцент, получи номинация за " Оскар " в категорията за най-хубав филм, а Гъруиг получи номинация за най-хубав приспособен сюжет. Явно като утешително самопризнание.

" За мен е изключителна чест да бъда номиниран от моите сътрудници дружно с такива забележителни създатели в година на толкоз доста велики филми. И в никакъв случай не съм си мислил, че ще го кажа, само че също по този начин съм необикновено поласкан и горделив, че това е за представянето на пластмасова кукла на име Кен ", стартира Гослинг. 

" Но няма Кен без Барби и няма филм за Барби без Грета Гъруиг и Марго Роби - двете персони, които са най-отговорни за този исторически, знаменит филм ", продължи той, като добави, че  " никакво самопризнание не би било допустимо за никого от кино лентата без техния гений, хъс и талантливост ".

Гослинг приключи, като хвърли светлина върху тези, които въпреки всичко получиха номинации за " Барби ":

" Като споделих това, съм толкоз благополучен за Америка Ферера и другите невероятни актьори, които способстваха с гения си за основаването на този толкоз реформаторски филм. "

" Развълнувана съм да почета моето феноменално семейство от " Барби " с неговите достижения ", сподели самата Ферера. Като добави, че режисьорката Грета Гъруиг и продуцентката звезда на кино лентата Марго Роби " творят история " и " са вдигнали високо летвата с " Барби ". " Влиянието в културата и в киноиндустрията, което те реализираха, ще се усеща генерации напред ", добави актрисата от латинопроизход, за която това е първата номинация за " Оскар ", по-позната в България като основната героиня от хитовия в миналото сериал " Грозната Бети ".

" Барби " получи общо осем номинации за премиите " Оскар ", в това число за най-хубав филм, приспособен сюжет, дизайн на костюмите и две номинации в категорията за истинска ария за " What Was I Made For? " на Били Айлиш и Финиъс О`Конъл и " I`m Just Ken " на Марк Ронсън и Андрю Уайът.

Въпреки това остана известно чувство за недооцененост в мненията на фенове, които незабавно реагираха, че Кен е единственият, който получава самопризнание, и го обвързаха с цялостното обръщение на " Барби ". Във кино лентата дамите са водещи и заемат най-високите позиции в Барби Ленд, само че когато Барби и Кен отиват в действителния свят, откриват, че там царува патриархат.

Бет Мидлър също показа мнението си за отхвърлянето на Гъруиг и Роби.

" Този път се обръщам към Грета Гъруиг и Марго Роби, които сътвориха филм, който беше по едно и също време триумф за рецензията и културен феномен, разглеждайки феминистки тематики през призмата на Барби и предизвиквайки патриархалните правила. Този филм освен провокира бездънен отзив, само че и събра милиард $. И въпреки всичко, по подигравка на ориста, номинацията за " Оскар " получи Кен. Всички отиват да гледат още веднъж Барби тази вечер​ ", написа в Х номинираната за " Оскар " звезда.

Грета Гъруиг преди е била номинирана за най-хубав режисьор за " Лейди Бърд ". Академията още веднъж показва осезаемо неуважение към нея, когато не я включи в режисьорската конкуренция с прочита й на " Малки дами " (2019). Досега единствено три дами в историята на " Оскар " -ите са печелили премията за най-хубав режисьор - Катрин Бигълоу за " Войната е опиум ", Клои Чжао за " Земя на номади " и Джейн Кемпиън за " Силата на кучето ", напомня Българска телеграфна агенция.

Интересен факт е, че за първи път тази година три от номинираните продукции за топ оценката са дело на дами. Само една от тях обаче откри място измежду номинираните режисьори - Жустин Трие за " Анатомия на едно рухване ". Според анализаторите французойката няма виновност, че е " заела мястото ", което се е полагало на Грета Гъруиг.

Чернокожите режисьорки още веднъж се сблъскаха с неблагосклонното отношение на киноакадемията - откакто предходната година членовете й не предложиха Джина Принс-Байтууд, която получи доста положителни мнения за работата си над кино лентата " Жената боец ", тази година, макар дългогодишната си работа на организацията, подценена остана Ава Дюверней с кино лентата си " Произход ". Дюверней остава единствената чернокожа жена, чийто филм - " Селма ", е бил номиниран във водещата категория.

Въпреки че е считан за един от огромните режисьори от своето потомство, Кристофър Нолан в никакъв случай не е получавал " Оскар ", нито пък някой от филмите му е печелил премия във водещата категория. Тази година обаче може да се окаже неговата поради " Опенхаймер ".

След като измежду номинираните за най-хубава актриса тази година не откри място звездата на кино лентата " Пурпурен цвят " Фантейжа Барино, Холи Бери ще резервира статута си на единствената чернокожа носителка на " Оскар " за основна женска роля.

Вместо Марго Роби за най-хубава актриса изненадващо беше номинирана Анет Бенинг за ролята си на рекордьорката по плуване Даяна Наяд, която не крие хомосексуалната си ориентировка.
И още " разрушени сърца "
В категорията за основна мъжка роля също не липсваха изненади - Леонардо ди Каприо, който завоюва първия си " Оскар " за кино лентата " Завръщането " (2015), не попадна измежду номинираните артисти с осъществяването си в " Убийците на цветната луна ". Същевременно основателят на кино лентата - 81-годишният Мартин Скорсезе, стана най-възрастният в историята на премиите кандидат за режисьорски " Оскар ".

Вместо Ди Каприо номинация получи Колман Доминго за превъплъщението си в облика на  активиста за цивилен права Баярд Ръстин във кино лентата " Ръстин ". Така Колман стана едвам вторият намерено хомосексуален артист, номиниран за ролята на гей персонаж, след Иън Маккелън за кино лентата " Богове и чудовища ".

Брадли Купър получи номинация за най-хубав артист за превъплъщението си в облика на фамозния пианист, диригент и композитор Ленард Бърнстейн в " Маестро ". Купър, който е и режисьор на кино лентата, обаче не беше номиниран в тази категория.

За най-хубав артист в поддържаща роля изненадващо беше номиниран Стърлинг Браун за " Американска литература ", макар упованията в конкуренцията да попадне Чарлз Мелтън със сърцераздирателното си преобразяване в облика на несъзнателна жертва на обгрижването на стара жена в " Май, декември ".

Десет от номинираните 20 артисти ще се съревновават за " Оскар " за първи път.

Една от категориите, в която постоянно има " разрушени сърца ", само че тази година те бяха повече, е за най-хубав интернационален филм. " Падащи листа " на Аки Каурисмаки изглеждаше сигурен претендент за " Оскар ", само че не получи номинации. Сред номинираните не откри място и френският " Вкусът на нещата ". Мнозина сметнаха за необичайно, че Франция избра да я съставлява тъкмо тази продукция, вместо " Анатомия на едно рухване ", който се " подреди " с пет номинации в други категории, в това число за постановка и най-хубав филм.

Черната комедия " Солтбърн ", на която носителката на " Оскар " Емералд Фенел е режисьор, сценарист и продуцент и която към този момент донесе награди на звездите си Бари Киогън и Розамунд Пайк, беше напълно изключена от номинациите.

В категорията за най-хубав документален филм " 20 дни в Мариупол " донесе първа номинация за Асошиейтед прес в 178-годишната история на осведомителната организация.

Връщайки се към касовите продукции, вторият най-печеливш филм на предходната година - " Супер Марио Bros.: Филмът ", също беше изцяло изключен от номинациите, в това число в категорията за анимация, в която ненадейно попадна " Мечтите на робота ".

Известната авторка на песни Даян Уорън получи 15-ата си номинация, този път за The Fire Inside от кино лентата " Flamin` Hot ". Въпреки че към този момент е носителка на почетен " Оскар ", Уорън към момента не е печелила спортна статуетка. Тази година обаче надали ще е нейната, имайки поради сериозната конкуренция на два шлагера от " Барби " - I`m Just Ken и What Was I Made For.

Правилата на " Оскар " -ите гласят, че единствено две истински песни от един филм могат да бъдат номинирани, вследствие на което в ролята на " нещастното изключение " се озова Дуа Липа с Dance the Night Away от " Барби ".

What Was I Made For е плод на сполучливото съдействие сред певицата Били Айлиш и брат ѝ Финиъс О`Конъл. Песента от кино лентата " Барби " към този момент им донесе премия " Златен глобус ". Били и Финиъс още веднъж са в съревнованието за " Оскар " две година откакто завоюваха оценката в същата категория за тематичната ария от кино лентата за Джеймс Бонд " Смъртта може да изчака ". 

Починалият през август Роби Робъртсън стана първият индианец с номинация в категорията за истинска музика за " Убийците на цветната луна ".

С 13-те номинации за " Опенхаймер ", гласуващите за " Оскар " дават поръчка, че са подготвени за нещо, което не са правили от много време - да връчат най-голямата премия на високобюджетен касоразбивач. През последните години американската киноакадемия избира да награждава по-скромни филми във водещата категория като " CODA: Дете на глухи родители ", " Земя на номади " и миналогодишния победител " Всичко на всички места едновременно ". " Арго " на Бен Афлек  от 2012 година е последният победител в категорията за най-хубав филм, минал границата от 100 милиона $ в домашния бокс-офис. " Опенхаймер " събра 326,8 милиона $ в Съединени американски щати и Канада и близо 1 милиард $ в международен мащаб, написа Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР