Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, ако Еврокомисията не промени

...
Великобритания ще напусне ЕС без споразумение, ако Еврокомисията не промени
Коментари Харесай

Великобритания може да напусне ЕС без споразумение

Великобритания ще напусне Европейски Съюз без съглашение, в случай че Еврокомисията не промени позицията си, съобщи източник от английското държавно управление, представен от Ройтерс.
"Ние сме длъжни да сключим вероятно съглашение вярно и при условия, които почитат това, за което гласоподава английския народ ", акцентира източникът. Европейски Съюз обаче "продължава да насочва претенции, които са несъвместими с нашата самостоятелност ", прибавя той.
По-малко от две седмици преди Англия да напусне дефинитивно Европейски Съюз, след девет месеца на договаряния, двете страни се подканват взаимно да правят отстъпка, с цел да се реализира съглашение, което да защищити търговията със артикули от налагане на мита и квоти. Преговорите са в задънена улица най-вече заради два казуса - правото на лов на риба в английски води и основаването на условия за равностойна конкуренция на двете страни, предава Българска телеграфна агенция.
Не остава доста време. Евентуално съглашение би трябвало да бъде утвърдено от парламентите на двете страни. Предвид, че договарянията са на заключителния си стадий, развръзката евентуално ще настъпи преди Коледа, отбелязва Ройтерс.
"Не можем да приемем съглашение, което не ни разрешава надзор над личните ни закони или води. Продължаваме да опитваме всички вероятни пътища към реализиране на съглашение, само че без забележителна смяна на позицията на Комисията, на 31 декември ще напуснем при разпоредбите на СТО (Световната комерсиална организация) ".
Британският министър председател Борис Джонсън беше лицето на акцията за овакантяване на Европейски Съюз преди референдума през 2016 година и от дълго време съобщи, че не може да одобри съглашение, което не зачита суверенитета на неговата страна. Но Европейски Съюз е също толкоз твърдо решен да отбрани своя обединен пазар и желае да попречи на Лондон да получи това, което счита за "най-доброто от двата свята " - преференциален достъп до европейския пазар и преимуществото самичък да дефинира разпоредбите си, отбелязва Ройтерс.
Много предприятия се притесняват, че неналичието на съглашение ще раздруса финансовите пазари, ще навреди на европейски стопански системи и на веригите за доставка. Британската страна показва скептицизъм, като декларира, че Брекзит без съглашение е най-вероятен. Дипломати от Европейски Съюз отхвърлят това като "театър " или преговорна тактичност и повтарят, че съглашението е допустимо, въпреки и мъчно.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР