Великобритания и светът изпращат в последния й път днес кралица

...
Великобритания и светът изпращат в последния й път днес кралица
Коментари Харесай

На живо: Великобритания и светът изпращат Елизабет Втора

Великобритания и светът изпращат в последния й път през днешния ден кралица Елизабет Втора. Траурната гала се състои в Уестминстърското абатство. На нея участват българският президент Румен Радев и поседният български цар и някогашен министър председател Симеон Сакскобургготски.

От абатството тленните остатъци на кралицата ще бъдат откарани в замъка Уиндзор, където след гала в стеснен кръг ковчегът й ще бъде подложен до този на нейния брачен партньор принц Филип.

Церемонията ще бъде предизвикателство и за силите за сигурност. Според някогашния началник в битката с тероризма във Англия Ник Олдуърт интервенцията по обезпечаване на сигурността евентуално ще е най-голямата в историята на страната.



Бившият народен координатор за битката с тероризма, който е отговарял за сходни събития и е управлявал полицейската интервенция в Лондон по време на Олимпийските игри през 2012 година, съобщи, че проектите за гарантиране на сигурността на елементарните жители и длъжностните лица са подготвяни от години и им се прави постоянен обзор.

По думите му равнището на опасност от тероризъм във Англия сега е " доста ", което значи, че има възможност от нахлуване.

Ще има огромна въоръжена интервенция с патрулиращи чиновници на реда. По покривите на постройките ще бъдат ситуирани снайперисти, до момента в който траурният конвой минава по улиците, а отвън Лондон се планува хеликоптерен конвой. Полицията и службите за сигурност ще са нащрек за възможни набези с хладни оръжия, взривяване на бомби и всевъзможни други вероятни терористични закани или произшествия.

Според Ник Олдуърт друга сериозна грижа съставлява организирането на въоръжената защита на задграничните посетители. Той сподели, че в Лондон няма задоволително служители на реда за въоръжена отбрана, които да се оправят с обезпечаването на защитата на над 500 държавни водачи от целия свят.

Ето програмата с поредицата от траурни церемонии през днешния ден:

В 10 часа отвориха вратите на Уестминстърското абатство.

11:52 ковчегът дойде в абатството.

Погребението в Уестминстърското абатство стартира в 12 часа на обяд.

В 12:55 ч. проехтява клаксонът " Последна обява ". Следва двуминутно безмълвие в Църквата и в цялата страна.

От 13 часа ще прозвучи националният химн. След това ковчегът се изнася от църквата и се води с върволица до арката на Уелингтън - още веднъж съпроводен от кралски особи. Съпругата на краля Камила, принцеса Кейт, херцогиня Меган и графиня Софи, брачната половинка на принц Едуард, се придвижват с кола. Биг Бен гърми по време на процесията и в Хайд парк се стреля с оръжеен салют.

В 14:00 ковчегът идва в арката на Уелингтън, където се трансферира на катафалка за превозване до Уиндзор. Войниците се сбогуваха с кралицата с боен привет и националния химн. След това кралското семейство се насочва към Уиндзор.

Как протича процесът в Уиндзор?

Опелото в параклиса " Свети Георги " стартира в 17 часа. Освен кралското семейство, вземат участие членовете на кралското семейство и държавните ръководители на страните, чийто държавен глава е била Елизабет II, както и генерал-губернаторите, които са ги представлявали там.

Кралицата ще бъде заровена в 20:30 ч. на частно заравяне в страничния параклис на крал Джордж VI, дружно със брачна половинка си принц Филип, който умря предходната година.

Ковчегът на кралицата ще е заровен в мемориалния параклис Джордж VI, планиран през 1969 година, дружно с този на нейния брачен партньор, принц Филип, който умря през 2021 година Там са заровени татко й крал Джордж VI, майка й Елизабет и сестра й принцеса Маргарет. Поръчан от починалата кралица, този параклис е част от параклиса Свети Георги.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР