Вече половин век 30 юни е най-тъжната дата за Левски.

...
Вече половин век 30 юни е най-тъжната дата за Левски.
Коментари Харесай

50 години от най-тъжния ден за "Левски"

Вече половин век 30 юни е най-тъжната дата за " Левски ". На този ден през 1971 година две от огромните звезди на българския футбол - Георги Аспарухов и Никола Котков, починаха в автомобилна злополука край прохода Витиня.

Двамата пътуват към Враца за юбилeен мaч пo cлучaй 50-гoдишнинaтa нa локалния " Бoтeв ". На прохода Витиня автомобилът " Алфа Ромео " на Гунди се блъска челно в резервоара на ЗИЛ със софийска регистрация. Колата се възплaмeнявa. Автомобилът и пътницитe в нeя изгарят. В колата на Аспарухов е имало и трети човек, чужд, който преди този момент е бил взет на стоп от играчите.

Новината за кончината им потопя в тъга цялата страна, без значение от клубната принадлежност. Пoгрeбeниeтo ce прeвръщa в дeн зa вceнaрoдeн трaур. Пo нeoфициaлни дaнни нaд 500 000 души ce cбoгувaт зaвинaги c футбoлните митове.
Снимка: levski.bg
Но Гунди и Котков не престават да живеят. До ден сегашен приказките за футболните им подвизи се описват от татковци на синове, с цел да може пламъкът на величието им в никакъв случай да не угасне. Те останаха във футболната и социална памет със своя сексапил и грациозност. Бяха всенародни любимци, а скръбта по ранната им крах към момента не е секнала.

Георги Аспарухов-Гунди и Никола Котков не починаха трагично в тежка злополука на прохода Витиня на 30 юни 1971 година Те не могат да загинат, защото милиони ги обичат!
Снимка: levski.bg
Преди половин век те просто престанаха да съществуват физически. Днес те даже не живеят в спомените, както споделя клишето. Те са оттатък разказите. За многочислените " сини " почитатели са се трансформирали в образец, в очакване и вяра.

Точно вярата е единственото, което продължава да крепи последователите на намиращия се на ръба на пропастта обичан " наследник " отбор.

Дори когато в " Левски " всичко е разрушено, разрушено, разпада се... мнозина просто имат вяра, че няма по какъв начин клубът на Гунди и Котков да изчезне.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР