Интересен коментар направи доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра Недвижима

...
Интересен коментар направи доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра Недвижима
Коментари Харесай

Всички с левове в дюшеци и буркани горят с еврото без доказан произход

Интересен коментар направи доцент доктор Драгомир Стефанов от катедра " Недвижима благосъстоятелност " в Университета за национално и международно стопанство (УНСС) за вложенията в парцели.

Страхът в част от популацията, че, присъединявайки се към еврозоната от идната година, ще пренесем по-високите лихвени проценти по ипотечните заеми и това ще оскъпи цената на заема, също кара част от " играчите " да влизат на пазара и да купуват, уточни специалистът и добави, че това е едната причина за нарасналото търсене на пазара на жилищни парцели в България от началото на 2024 година

Втората причина, която въпреки да е справедлива, само че за нея публично не се приказва, е известният на анализаторите факт, че горе-долу колкото депозити публично има в банковата система на физически лица - сред 75 и 80 милиарда лв., съвсем още толкоз са спестяванията на популацията в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, разяснява специалистът. Този кеш, в случай че е в левове, би трябвало безусловно за няколко месеца да се трансформира в евро, тъй като е рисково да не " изгори " след една година, когато ще спре обмяната на левове, а също така обменянето на по-големи суми към този момент ще е проблем, тъй като за над 5000 лв. ще би трябвало да се потвърждава произходът на средствата, уточни Стефанов. Според него този факт за избрана група българи е съществена мотивация при вложенията в недвижими парцели - узаконяване на скрити приходи, за които не са платени налози.

По думите на Стефанов през последните години бизнесът с недвижими парцели в страната е станал доста прелъстителен за подобен вид " играчи "  не единствено от България, само че и от чужбина, които " превъртат " кеш в страната. Бизнесът в жилищни парцели в България през последните години е измежду тези, които се употребяват за пререкание на пари, заключи специалистът.
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР