Вече не сме единственото животно, за което е известно, че

...
Вече не сме единственото животно, за което е известно, че
Коментари Харесай

Когато са изправени пред избор, и шимпанзетата са способни да разглеждат алтернативни възможности

Вече не сме единственото животно, за което е известно, че мисли в вероятност и се приготвя за две вероятни бъдещето - шимпанзетата също могат да го вършат.

Ако не сте сигурни дали по-късно ще бъде слънчево или ще вали, може да вземете слънцезащитен крем и чадър, преди да излезете от у дома. Тази дарба за разглеждане на разнообразни благоприятни условия, известна като модално мислене, е от значително значение за човешкото знание.

Досега се смяташе, че то не е по-силите на други животни, в това число нашите най-близки живи родственици - шимпанзетата. Това частично е по този начин, тъй като изследване от 2017 година откри, че приматите нямат способността да се приготвят за взаимно изключващи се резултати.

Резултатите обаче не бяха признати от всички, защото изследването очакваше шимпанзетата да употребяват държание, което не е естествено за тях, споделя Ян Енгелман от Калифорнийския университет в Бъркли.

" За да показват подготвеност, те трябваше да покрият двата изхода на Y-образна тръба с дланите на ръцете си ", споделя той. " Вече 12 години работя с шимпанзета и в никакъв случай не съм ги виждал да демонстрират сходно държание ".

Сега Енгелман и сътрудниците му тестват различен способ, основаващ се на държание, което е по-естествено за животните, и организират своя опит в убежището за шимпанзета на остров Нгамба в Уганда, където животните могат да се движат в 95 акра гора

Те слагат разнообразни шимпанзета пред две наклонени платформи. Върху всяка от тях има парче храна. При първата версия на опита над една от платформите е сложена непрозрачна цилиндрична тръба, през която екипът пуска камък.

Ако шимпанзето не се намеси, храната пада, само че в случай че стабилизира платформата с ръце, то получава храната като награад. В този сюжет 15-те шимпанзета стабилизират само онази платформа, за която знаят, че ще бъде ударена от камък.

При втория опит е употребена непрозрачна обърната Y-образна тръба с излаз над всяка платформа. Тук шимпанзетата не знаят сигурно коя платформа ще бъде ударена от камък. Съответно тяхното държание е по-различно. 13 от 15 вземат решение да играят на несъмнено истабилизират и двете платформи, за получат и двете части храна.

" Доколкото ми е известно, това са първите животни, които показват подготвеност в задача, която мери представянето на различни благоприятни условия ", споделя Енгелман.

Някои данни сочат, че децата на възраст сред 1 и 2,5 години могат да преглеждат взаимно изключващи се резултати, споделя Мариел Годду от Харвардския университет, която също е член на екипа. Но има откриватели, които настояват, че тези качества не се развиват до 4-годишна възраст, когато децата са способни да приказват за голям брой благоприятни условия. Резултатите от проучването на шимпанзетата поддържат по-ранния възрастов диапазон, като демонстрират, че тази дарба може да не зависи от езика, споделя тя.

" Представянето на различни благоприятни условия е от главно значение за доста когнитивни качества, с които хората се гордеят, като творчеството и морала ", споделя Енгелман. " Доста е вълнуващо да мислим, че тази дарба може да има и еволюционна история. "

" Изобщо не съм сюрпризирана, че шимпанзетата са способни на модални разсъждения, само че е отлично да забележим удостоверение на тези качества благодарение на неинвазивни когнитивни опити ", споделя Ами Калан от Университета на Виктория в Канада.

Изследването е оповестено в Biology Letters.

Източник: New Scientist

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР