Вдревногръцката митология Медуза е най-известната от трите чудовищни сестри, известни

...
Вдревногръцката митология Медуза е най-известната от трите чудовищни сестри, известни
Коментари Харесай

Медуза и Персей: Митът за прокълнатата красавица и героят, който я убива

Вдревногръцката митология Медуза е най-известната от трите чудовищни сестри, известни като Горгоните. Най-ранният прочут запис за историята на Медуза и Горгоните е в " Теогония "  на Хезиод.

" They said a love like this could never last... so I cut you off " – Louis Tomlinson

Head of Medusa, 1595-98 – Caravaggio
— art as louis (@louisartbot)
Според този античен създател, трите сестри, Стено, Евриала и Медуза, били деца на Форкис и Кето и живели „ оттатък фамозния Океан на ръба на света “. От трите единствено за Медуза се загатва, че е смъртна. Тя обаче е и най-известната, а митът за нейната гибел продължава да се споделя.

Защо Медуза била прокълната

Въпреки че Хезиод споделя за произхода на Медуза и за гибелта й той не споделя повече за нея. По-изчерпателно изложение на историята може да се откри в „ Метаморфози “ на Овидий. Той разказва Медуза като доста красива госпожица. Красотата й привлякла вниманието на Посейдон, който я поискал в светилището на Атина. Когато Атина схванала, че морският господ е прелъстил Медуза в нейното светилище, тя поискала да отмъсти, като трансформирала косата на Медуза в змии, тъй че всеки, който я погледнел непосредствено, да се трансформира в камък.

Perseus with the head of Medusa, c. 1571, Benvenuto Cellini
— Academia Aesthetics (@AcademiaAesthe1)
Така описанието на Медуза в „ Метаморфози “ на Овидий трансформирало визията за нея като в началото красива, съблазнителна жена:

„ Била най-прочута по красота

и за безброя женихи забележителна вяра Медуза,

само че най-красивото нещо у нея били са косите.

Сам разговарях с индивида, видял ги с очите си персонално.

Тя била опозорена — описват — от морския управник

в храма Минервин. Лика си извила, с егидата скрила

строга Минерва. Това безнаказано да не остане,

преобразила на гадни змии на Горгона косите.

Още и през днешния ден, да громи враговете със боязън и нерешителност,

носи начело на гърдите змиите, които основала. “

– Овидий, Метаморфози



Вергилий на собствен ред написа по доста по-малко прелъстителен метод за нея, като за едно чудовищно създание:

„ В средата е Медуза Горгона, голямо страшилище, към което змии извиват съскащите си усти; очите й се взират злобно, а под основата на брадичката й опашките на змиите са вързали възли. "

Някои други разновидности на мита допускат, че Медуза и другите Горгони постоянно са били отвратителни чудовища, покрити със змии.

Легендата за Медуза и Персей

Пълният мит за Персей и Медуза почнал години преди той да я убие. Персей бил наследник на Даная, щерка на Акрисий, цар на Аргос, и Зевс. Богът забременил принцесата под формата на златен дъжд, откакто татко й я заключил, защото научил от пророк, че ще бъде погубен от внука си. Акрисий се страхувал от детето, само че желал да избегне гнева на Зевс, тъй че вместо да убие Персей, той хвърлил бебето и Даная в морето в дървен сандък.

" Perseus and Andromeda "
{1684}
By ~ Pierre Puget
— VedicAryan (@AnupVedic)
Диктис от остров Сериф ги избавил и отгледал Персей като собствен наследник. Имаше обаче други, които не били толкоз благи с момчето. В мита за Персей героят бил изпратен от Полидект, брат на Диктис и цар на Сериф, на задача да му донесе главата на Медуза. Това била ловкост, с която Полидект желал да се отърве от сина на Даная, защото желаел майка му. Подобна задача била самоубийствена и Полидект не очаквал Персей в миналото да се върне в Сериф.

Тъй като момчето било наследник на Зевс, той бил подпомаган от боговете. Персей получи Шапката на невидимостта от Хадес, чифт крилати сандали от Хермес, отразяващ бронзов щит от Атина и меч от Хефест. С тези божествени блага Персей разкрил Медуза и я обезглавил благодарение на бронзовия щит, до момента в който тя спяла.



Веднага откакто Горгоната била обезглавена, от шията й изскочил крилатият кон Пегас. В „ Теогония “ Хезиод загатва, че златният колос Хризаор, който се родил със златен меч в ръка, също излязъл от отрязания врат на Медуза. След това пристигнали и сестрите на Медуза, които тръгнали след Персей. Но героят избягал, употребявайки шапката на невидимостта. Някои версии на мита споделят, че той взел и Пегас със себе си.

Perseus and Andromeda
— Oliver
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР