Вчера беше задържан служител на ГДБОП по подозрение, че е

...
Вчера беше задържан служител на ГДБОП по подозрение, че е
Коментари Харесай

Как ГДБОП и ДАНС се озоваха в центъра на нов шпионски скандал? - коментар на експерти по сигурност

Вчера беше арестуван чиновник на ГДБОП по съмнение, че е изнасял информация, обвързвана с следствия, в които има данни за нарушавания на санкционния режим с присъединяване на компании с съветски капитали. В информацията се твърди, че той е изнасял данни към съветска агентурна мрежа у нас. Според проверяващите, има съмнения дали той не е синхронизирал своите дейности със чиновник на ДАНС - тази информация към момента не е изцяло доказана. Темата разясниха в студиото на " Денят стартира " Тихомир Безлов - специалист по сигурност от Центъра за проучване на демокрацията и Тихомир Стойчев - някогашен шеф на ЦСБОП.

Според Стойчев, въпросният чиновник Караколев, чието име излезе в медиите, е постъпил по-късно, не когато е бил в ЦСБОП и не е постъпил в ЦСБОП в Националната работа за сигурност.

" Интересното при него е, че той влиза по една скица по рекомендации. Подкрепата за неговото назначение в НСС се получава през министър Йордан Соколов, по-късно и ръководител на Народното събрание. Моите усещания от него след назначението му са, че беше един етичен, учтив, младеж. Но постоянно стартира да се мести от бранш в бранш, което не се приема добре в която и да е работа. След това чух, че върви на полицейски задачи в чужбина, там с никаква оперативна работа не се занимава. Мисля, че той не е съумял да построи професионален потенциал и опит, с цел да бъде съществено забавен, още повече, че в този момент го упрекват в шпионаж в интерес на Русия ", описа Тихомир Стойчев.

Той разясни, че става въпрос за разгласен за личност нон грата за чиновник на дипломатическото ведомство на Руската федерация. Доколкото познава исторически съветските служби, доста сериозен хигиеничен надзор и държание се постанова над тези чиновници, които се считат за дискредитирани и провалени.

" Самият Караколев е и учител в Академията на Министерство на вътрешните работи за известно време, където е готвил фрагменти, които по-късно са постъпвали в другите служби за сигурност ", добави Стойчев.

По думите на Тихомир Безлов, приключването на името на въпросния чиновник не е било обичайно и професионално:

" Може единствено да подозираме, че има някакво изпитание за PR, с цел да стане обществено известно. Според мненията на хора от службите и от Министерство на вътрешните работи бяха, че той не е имал позиция, която да му даде достъп до забавна информация. С едно изключение - интернационалния продан, в който той за някакъв интервал от време е взел участие. "

По отношение на това какво е правил, не е някаква сериозна вреда, сподели още Безлов и добави, че по-интересното е информацията, която не е доказана за ДАНС и какво тъкмо се е случило там.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР