Вчера беше към решаване на проблема с промените в Изборния

...
Вчера беше към решаване на проблема с промените в Изборния
Коментари Харесай

България трябвало да избере начина на гласуване по света - с хартия

Вчера беше към решение на казуса с измененията в Изборния кодекс, беше изработен и сериозен пробив към сформиране на държавно управление. Това съобщи пред Българска национална телевизия изборният специалист проф. Михаил Константинов.

По негови думи се отива към уравновесено и заслужено решение. Ще се върне смесеното гласоподаване по желание, както беше до април предходната година. Предвижда се машината да издава и машинен протокол, който ще има контролни функционалности, защото разписките ще се броят, с цел да е ясно какво се записва в машината. Протоколът би трябвало да е оптимално банален, с цел да не затруднява комисиите.

Константинов обаче бе безапелационен, че България е трябвало да избере метода, по който си гласоподават хората по света - с хартия.
 Андрей Райчев чака президентско несъгласие върху измененията в ИК
Андрей Райчев чака президентско несъгласие върху измененията в ИК

Според него Нинова замазва слабия си резултат на изборите посредством машините

Той напомни, че следващата година ни предстоят локални избори, които са доста комплицирани. Предполагаемата дата за тях ще е 25 октомври. Посочи, че ще се гласоподава за общински съветници и общински кметове. В София, Пловдив и Варна има региони, където ще се гласоподава и за районни кметове. В селата към София и Варна ще се гласоподава и за кметове на кметства. Според Константинов това би затруднило гласоподавателите, които предпочетат да гласоподават машинно.

Относно изборния той съобщи, че в случай че има подобен, ще има една листа " чужбина " и част от депутатите, които печели партията, ще ги издърпа от тази листа, само че общият брой мандати няма да се промени.

Константинов уточни, че у нас има 5,2 млн. гласоподаватели, а в чужбина - 1,4 млн. Общо гласоподавателите у нас и по света са 6,6 млн. По негови думи дейната регистрация ще направи по-точни описите в България. Той обаче посочи, че това няма да промени изборния резултат.
 Изборните промени са маратон, а не тичане на къси дистанции
Изборните промени са маратон, а не тичане на къси дистанции

Начинът на гласоподаване (с бюлетини или машини) е последна фаза от повсеместен метод. Когато строите къща не стартирате от покрива, нали?!
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР