Възможно ли е мерките срещу мръсния въздух да доведат до

...
Възможно ли е мерките срещу мръсния въздух да доведат до
Коментари Харесай

Стара кола - по-високи данъци! Ще плащаме ли повече, заради вредните газове?

Възможно ли е ограниченията против мръсния въздух да доведат до по-високи налози за старите коли, които най-вече замърсяват околната среда? В края на предходната седмица финансовият министър Владислав Горанов разгласи, че сме се трансформирали в „ гробницата на Европа ". Купуваме „ втора употреба " коли със подозрително качество, сподели той пред депутатите и отвори спор за налога на старите коли. Как ще се отрази това?

Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа " и Христо Христов от Асоциацията на вносителите на коли разясниха тематиката в утринния блок на Нова телевизия „ Здравей, България ".

Ваня Григорова акцентира, че не е ясно какво тъкмо се предлага - нарастване на налога на старите коли или понижаване на този за по-новите. Тя сподели, че сега има отстъпка за коли, които дават отговор на избрани екологични условия. Единственият спор, който можем да проведем сега е, дали на колите, които са по-мощни, защото на тях не се прави отстъпка, дали би трябвало да им се прави, сподели още Григорова.

Христо Христов от Асоциацията на вносителите на коли съобщи, че дебатът е просрочен, а формулата за установяване на пътния налог е „ нелогична и доста остаряла ". Трябва да се спазят и двата правилото - по-малък налог за новите коли и по-голям за старите, акцентира той и добави, че има „ съответните механизми и евростандарти ". Освен това всеки евростандарт е привързан освен с правила на екологичност и с правила на сигурност, съгласно него. Не би трябвало да преглеждаме въпроса дали би трябвало да си купим нова или остаряла кола, сподели още Христов.

Идеята е, че в България облагането на колите се приключва на 14-тата година и се получава един феномен безконечен автомобил, който е в страната и данъкът му е един и на 14-тата и на 30-тата година, сподели той.

Колите над 14 година не стопират да заплащат, сподели още Ваня Григорова от КТ „ Подкрепа ". От обществена позиция, в действителност старите коли в България са прекомерно доста, само че в страна, в която хората са най-бедни в целия Европейски Съюз, и в която неравенството е най-голямо няма по какъв начин да е иначе, сподели тя. Ваня Григорова акцентира, че налагането на подобен налог ще е нелогично, защото има заложени ограничения в Закона за поощряване на заетостта, по които се заплаща за гориво. Новата мярка ще нулира гореспоменатата, сподели тя. Григорова сподели, че въвеждането на необлагаем данъчен най-малко и намаляването на Данък добавена стойност на стоките от първа нужда „ ненапълно ще компенсира " ограниченията за чист въздух.

В момента има отстъпки, само че те са за тези коли, които са под Евро 3 стандарт и нагоре, които е на 18 години, сподели още Христо Христов. Не е обикновено да има отстъпки за коли на 18 години. Той акцентира, че би трябвало да се измисли нова формула, която да подтиква новите коли.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР