Възможно ли е една прогноза за времето да бъде... забавна?

...
Възможно ли е една прогноза за времето да бъде... забавна?
Коментари Харесай

Минчо Празников, когото милиони очакват да каже какво ще е времето

Възможно ли е една прогноза за времето да бъде... занимателна? Да, в случай че я показва Минчо Празников. С неподправеното си възприятие за комизъм той кара генерации българи да се ухилен. На 9 февруари именитият синоптик навършва 86 години и е Човек на деня на Свободна Европа.

Сутринта ще духат променливи ветрове, които следобяд ще сменят посоката си - това е един от обичаните вицове на именития синоптик Минчо Празников .

Той знае доста вицове и с годините в националния ефир печели благосклонностите с атрактивното показване на прогнозата за времето и неподправеното си възприятие за комизъм.

" Не се колебайте, дами и господа - планините ви чакат. "

" Според националните вярвания в случай че на Андреевден вали сняг, зимата ще е мека. Но все пак не очаквайте парното да поевтинее. "

" Понеделнишката заран ще е мразовита, само че аз няма да ви поучавам, драги фенове, по какъв начин да се обличате, когато времето е студено, тъй като вие сте интелигентната част от телевизионните фенове. "

Това са дребна част от запаметяващите се реплики на Минчо Празников, който показва прогнозата за времето в продължение на години в ефира на публичните медии.

Повече от 50 години от живота си Празников е посветил на метеорологията. Интересът му към нея се заражда рано.

" Още в първите ми години като възпитаник ми направи усещане, че има нещо загадъчно в това да се вижда в бъдещето ", споделя той пред БНР.

Учителят му го поддържа и насочва. Така приключва физика в СУ " Св. Климент Охридски " и специализира метеорология.

Следват над 20 години работа като метеоролог във Военновъздушните сили. Празников има и чин полковник. Следващите над две десетилетия изготвя синоптичните прогнози в Националния институт по метеорология и хидрология, а след 2000 година - в частната компания за метеорологични прогнози ТВ-МЕТ.

През цялото това време Празников показва прогнозата за времето в народен ефир - Българската национална телевизия, Българското национално радио, бТВ, ТВ7.

Той е директен очевидец на развиването на технологиите през годините. Казва, че в случай че в средата на 60-те години сбъдваемостта на краткосрочната прогноза е била към 70%, с помощта на актуалната прецизната инсталация в този момент е 90%.

Празников обаче се увлича освен от физиката на атмосферата. Творец по душа, той взе участие в художествени изложения за непрофесионалисти и в разнообразни трагични сформира. Може би отсам идва и лекотата, с която вмъква смешни фрази в другояче сухата терминология, с която борави метеорологията.

Но духовитостта очевидно е фамилна линия на дряновския жанр Празникови. Фамилията идва от прякор, даден на прародител му Иван , още когато е бил дребен. Явно не му се е учело доста, тъй като оправдавал честите ти отсъствия от килийното учебно заведение с църковни празници.

" Ако вземете църковния календар - всеки ден има празници. Вчера не бил на учебно заведение поради Св. Онуфрий, да кажем. Оттам е тръгнало Иван Празника и по този начин е тръгнала и семейството ", споделя Празников пред Българска национална телевизия.

Освен от метеорологията, той се вълнува и от политиката. През 2001 година взе участие в парламентарните избори от листата на партия " Гергьовден ", само че не съумява да събере задоволително гласове.

" Видях, че в политиката се позволяват доста неточности, че измежду политиците има огромна корупция и взех решение, че са нужни съществени, виновни хора, които в действителност да работят за страната. Мисля, че аз съм подобен ", споделя той.

" Синоптиците не крадат, тъй като няма какво ", прибавя в шеговития си жанр.

За разлика от синоптичната прогноза обаче, съгласно Празников политическият живот в България е невероятно да се предвижда.

" Не е неприятно политиците да минават през Националния институт по метеорология, с цел да видят по какъв начин работят синоптиците – първо се вършат разбори, оценка на това, което имаш, и едвам тогава съставяш прогноза за бъдещето. А не да седнеш на министерския стол и да почнеш да обещаваш всичко ", споделя той.

Минчо Празников е родом от будното старопланинско градче Дряново . Произхожда от рода на опълченец. Дядо му, на който е кръстен, е раняван на два пъти по време на боеве на връх Шипка през Руско-турската война.

Той е женен за Цанка Бошнакова-Празникова, професор в Медицинската академия, с която имат една щерка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР