Възкресение Христово e най-големият християнски празник, наричан празник на всички

...
Възкресение Христово e най-големият християнски празник, наричан празник на всички
Коментари Харесай

Яйца, агнешко, козунаци: Какви рискове крие трапезата на Великден?

Възкресение Христово e най-големият християнски празник, именуван празник на всички празници. Увлечени в неговото образуване, постоянно забравяме за вероятните опасности за здравето, които крият богатите трапези.

Преяждането е един от тези опасности и може да дове­де до неприятни последс­твия.

Изявата е със стомаш­но-чре­в­ни разстройства – гадене, повръ­щане, диарични изхо­ж­­­да­ния, световъртеж, дехидра­тация, алергични проя­ви: обриви, отоци, зачервяване на кожата, сърбеж.

" За да се избегне преяждането, е добре да се консу­мират разнородни свежи салати, които да заменят теж­ките туршии и зимни салати, тежките гарни­тури. Освен това, пролетните салати и зеленчуци съдържат нужни субстанции и витамини, които са били дефи­цитни за орга­низма през зимата. Но и с тях не трябва да се прекалява, тъй като могат да съдържат нитрати ", разяснява доцент Людмила Нейкова, шеф на Катедра „ Токсикология ” на Военномедицинска академия (ВМА).



По думите ѝ, сами по себе си нитратите не са токсични.

Риск за здравето съставляват образуващите се при метаболизма им нитри­ти и нитрозамини.

" Нитритите се свързват с хемоглобина в кръвта и се образува съединяване (метхемоглобин), което попречва преноса на кислорода до органите и тъка­ни­те. Развива се положение известно като метхемо­гло­бин­емия ", показва тя.

Нитра­тите са най-опасни, когато са превърнати в нитрити преди постъпването им в организма. Условия за това са погрешно предпазване на хранител­ните продук­ти, при готвене – най-много при пържене. При понижена киселинност на стомашния сок нитритите могат да се трансфорат в нитрозамини, които имат канцерогенно дейст­вие. При постъпването на огромни количества нит­ра­ти в организма, след няколко часа (от 4 до 6), се появяват признаци като гадене, зной, диария, цианоза (посиня­ва­не) на кожата и забележимите лигавици, разяснява още експертът.                                

Описват се още сла­­­бост, зашеметяване, главоболие, сърце­би­ене, от време на време припадъци. Може да се изявят алергични положения, нарушена функционалност на щитовидната жлеза, на нервната система и други.

При избора на салата е добре да се сортират тези, които са свежи, без пожълтели и изгнили листа. Размерът също е от голяма важност – колкото по-голяма е салата, толкоз повече химия е влагана в нея. Листните зеленчуци би трябвало да се измиват с течаща вода, лист по лист. Най-богати на нитрати са марули, свеж чесън, зелен лук, спанак, алено цвекло и други. Те могат да бъдат рискови за здравето на хората, в случай че се употребяват в огромни количества., безапелационна е доцент Нейкова.                                       

Яйцата са незаместим източник на витамини, микро­еле­менти, ензими и висококачествени белтъчини. В тях се на­мират редица значими за организма детайли, като калий, натрий, цинк, селен, йод. Витамин D и фосфорът способства за здравината на костите и зъбите. Лутеинът е изключително скъп за зрението. Калцият и лецитинът предотв­ратяват преждевременното стареене на клетките. Яйчният жълтък е богат на холин – фактор, укрепителен паметта. Яйчният белтък е богат на протеини. Но с бояди­са­ни­те яйца не би трябвало да се прека­ля­ва. Различните оцве­тители, кристали, лепила и други помощни средства, употребявани за изработка на шарените яйца, съдържат химични добавки, които могат да причинят алергични реакции или хранителни неразположения, разяснява токсикологът.

" Неправилно сварените яйца могат да доведат до сери­озно инфек­ци­озно заболя­ване, каквото е салмонелозата. Болес­т­та при човек стартира ненадейно с висока темпе­ратура, гадене, повръща­не, остра коремна болежка, главоболие, стомашно-чревно разст­ройс­тво – водниста и зловонна диария, обезводняване на орга­низ­ма (дехид­ра­та­ция) ", отбелязва още доцент Нейкова.

" Особено рисково е пригот­вянето на сурови яйчни кремове и домашна майо­неза, при които яйцата не се подлагат на термична обра­бот­ка. Плодове и зеленчуци, които използваме главно в пресен тип могат да послужат също като фактор за предаване на салмонелната зараза (зелени салати, краставици) ", споделя още доцент Нейкова.

От значение и какво количество яйца се употребяват. Не бива да се изяждат повече от 2 яйца едновременно и най-вече 3-4 дневно. В противоположен случай жълтъкът може да предизвика жлъчни конвулсии, а белтъкът – алер­гични реак­ции.

За Великден е традиция да се подготвя агнешко месо. То също е потребно, богато е на цинк. Съдържа огромен % белтъчини, желязо, магнезий, фосфор, витамини от група В – основно В2, В3 и В12. Бавно печено, агнешкото се освобождава от мазнините и е по-здравословно. Най-здравос­ловно е то да не се яде горещо, а с температура към 30ºС, да се отдели от него лойта, която е с доста холес­те­рол, споделя токсикологът.

Традиционен детайл на великденската софра са и козунаци­те.

" Те съдържат доста захари, химически добавки и кало­рии, и наложително би трябвало да се употребяват с мярка. Съчетаването им с натурално кисело мляко е за предпочитане, тъй като в стомаха се внасят пробиотици, нужни за положителното храносмилане ", предлага доцент Нейкова.

" Друг чест риск е, когато човек строго е спазвал Великия пост. Ако из­веднъж се прекали с храна и използването на алко­хол, може елементарно да се стигне до клиниките по токсико­ло­гия, гастроентерология, даже и до хирур­­гич­ните такива ".

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР