Въвежда множество иновативни функции в браузъра Chrome и смартфоните PixelПриложението

...
Въвежда множество иновативни функции в браузъра Chrome и смартфоните PixelПриложението
Коментари Харесай

Google подобрява услугите за хора с увреждания

Въвежда голям брой новаторски функционалности в браузъра Chrome и смарт телефоните Pixel

Приложението Magnifier трансформира камерата на смарт телефон Pixel в лупа
(снимка: Magnifier on Гугъл Pixel / YouTube)

Гугъл актуализира браузъра Chrome за мобилни платформи iOS и Android, като интегрира в него технология за автоматизирано поправяне на правописни неточности в URL адресите. Това изобретение е част от огромна самодейност на компанията за възстановяване на достъпността на услугите ѝ за разнообразни групи консуматори, включително хора с физически увреждания, дислексия и когнитивни увреждания, слепи и консуматори с повредено зрение.

Грешките при въвеждане на URL адреси са постоянно срещани и от време на време могат да доведат до непредвидени и нежелани последици, като да вземем за пример ориентиране на потребителя към подозрителен уеб страница, отбелязва The Verge. За да предотврати това, Гугъл вкарва функционалност за поправяне на правописни неточности в URL адресите в мобилните версии на браузъра Chrome. Преди това компанията внедри тази функционалност в настолния браузър.
още по темата
Наред с помощта за поправяне на правописни неточности в URL адресите, Гугъл актуализира редица услуги, с цел да ги направи по-достъпни за необятен кръг консуматори. Така да вземем за пример, приложението Maps ще маркира търговски компании, благосъстоятелност на хора с увреждания.

В допълнение, Гугъл внедри функционалността Lens in Maps (преди известна като Search with Live View), която е композиция от изкуствен интелект и разширена действителност. Тази функционалност ще помогне на потребителите със зрителни проблеми да направляват на непознати места благодарение на камера на смарт телефон. Lens в Maps афишира имената и категориите на близки места, като заведения за хранене, банкомати или спирки на публичния превоз, и показва какъв брой надалеч са. Иновацията дава обещание да направи ходенето в непознати региони по-удобно и информативно, даже в случай че четенето на текст от екрана основава усложнения за потребителя.

Освен това притежателите на Pixel 5 и по-новите смарт телефони Pixel (с изключение на Pixel Fold) ще могат да употребяват приложението Magnifier, което трансформира камерата на смарт телефона в лупа. Това изобретение стана допустимо с помощта на противоположната връзка, получена от хора със зрителни увреждания, които интензивно употребяват камерите на своите устройства, с цел да виждат по-добре света към себе си.

Приложението Magnifier е създадено в съдействие с сътрудници като Кралския народен институт за слепи хора (RNIB) и Националната федерация на слепите (NFB). То ще помогне на хората освен да видят дребни елементи отблизо разстояние, само че и пътните знаци отдалеко. Приложението също по този начин предлага функционалности за възстановяване на четливостта на текста, като контролиране на цветни филтри, бляскавост и контрастност.



По-рано този месец Гугъл показа обновена версия на Guided Frame – гласов помощник за консуматори със зрителни увреждания, който може да поддържа аудио упътвания, анимации с висок контрастност и хаптична противоположна връзка, с цел да улесни правенето на селфита. Актуализираният Guided Frame се е научил да разпознава освен лицата на хората, само че и други обекти. Тази актуализация към този момент е налична за моделите Гугъл Pixel 8 и 8 Pro и се чака да дойде за Pixel 6+ до края на годината.

И най-после, Гугъл актуализира функционалността Routines, вградена в Гугъл Assistant, която разрешава на потребителите да усъвършенстват ежедневните си действия и да взаимодействат с интелигентния дом. Те към този момент могат да избират жанр на директен път за Routines, да го персонализират със лични изображения и да го преоразмеряват на началния екран. Изследванията демонстрират, че сходно персонализиране може да бъде изключително потребно за хора с когнитивен спад и увреждания.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР