Във вторник Швеция подписа официално искане за присъединяване към НАТО,

...
Във вторник Швеция подписа официално искане за присъединяване към НАТО,
Коментари Харесай

Швеция подписа молбата за членство в НАТО

Във вторник Швеция подписа публично искане за присъединение към НАТО, ден откакто страната разгласи, че ще се стреми към участие в 30-членния боен съюз , осведоми Асошиейтед прес. В прилежаща Финландия се чака депутатите по-късно денем да одобрят публично решението на финландските водачи също да се причислят.

Ходовете на двете скандинавски страни, слагащи завършек на над 200-годишното военно необвързаност на Швеция и на Финландия след Втората международна война, провокираха гнева на Кремъл.

Докато множеството членки на НАТО се стремят да приветстват двете страни допустимо най-бързо, Турция, като съобщи, че не може да им разреши да станат членове заради хипотетичното им безучастие против прогонените кюрдски екстремисти.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че пътят на двете скандинавски страни към НАТО ще бъде всичко друго, само че не и равен. Всичките 30 сегашни страни от НАТО би трябвало да се съгласят да отворят вратата за нови членове. Той упрекна " терористи ", търсени от страната му.
 Президентът на Финландия дава зелена светлина за влизане в НАТО
Президентът на Финландия дава зелена светлина за влизане в НАТО

Финландия ускори съдействието с алианса, откакто Русия анексира Крим през 2014 година

В Стокхолм шведският външен министър Ан Линде подписа формалното искане за присъединение към Алианса, което съгласно нея ще бъде изпратено до генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг

" Изглежда, че сме взели решение, което е най-хубавото за Швеция " , сподели тя, до момента в който подписва документа.

Финландският президент Саули Ниинисто дойде на публично посещаване в Швеция и беше посрещнат от шведския крал Карл XVI Густав и кралица Силвия, които го поканиха. Планирано е Ниинисто да се обърне към шведския парламент в тирада, която се чака да се концентрира върху НАТО, и да се срещне с премиера Магдалена Андерсон.

В Twitter Ниинисто написа " времето е чудесно, мощен и постоянен северен район е нашата обща идея ".
 Шведското държавно управление реши да кандидатства за участие в НАТО
Шведското държавно управление реши да кандидатства за участие в НАТО

Това преначертава геополитическата карта на Северна Европа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР