Във връзка с твърдения за нередности при обществени поръчки, направени

...
Във връзка с твърдения за нередности при обществени поръчки, направени
Коментари Харесай

До две седмици ГЕРБ решават дали сменят здравния министър

Във връзка с изказвания за нередности при публични поръчки , направени от здравния министър проф. Николай Петров, финансовият министър Владислав Горанов съобщи пред НоваТВ, че има одитен отчет, изработен още по времето на служебното държавно управление, в който няма заключения, че е направено нещо нелегално.

" Свещени крави в държавното управление няма. Не може да закриляме сходни дейности. Проявяваме особена сензитивност към тази тематика. Чухме позицията на здравния министър. Ако има някакви терзания и нередности, няма по какъв начин да подкрепим сходно държание . Здравният министър стяга редиците и запушва много пробойни в системата. В тази връзка може да подозираме, че това е някаква ответна реакция на хора, които не желаят той да продължи да бъде на този пост. Аз му имам вяра ", разяснява Горанов.

Добави, че журналистическото следствие е мотив да се ревизират обстоятелствата и събитията към изнесената информация. До две седмици ще стане ясна позицията на ГЕРБ по отношение на проблема и дали ще се наложи промяна на здравния министър.

 ВМА получи електронна система и нови коли за спешна помощ
ВМА получи електронна система и нови коли за спешна помощ

Новото съоръжение е купено с дарения от признателни пациенти...

Цветан Цветанов също разяснява поръчките във ВМА аконът е спазен, тук можем да приказваме единствено за моралната страна ". Това изясни той по отношение на информация , че здравният министър Николай Петров като шеф на ВМА е сключил контракти за съвсем 1,2 млн. лева с компанията на своя шурей.

Когато се определяше персоналният състав на Министерския съвет, искахме да заложим на експерт, добави Цветанов. Припомни, че прокуратурата е отказала да образува наказателно произвеждане по отношение на одитния отчет , от който излиза наяве за " фамилните поръчки " във ВМА.

" Ще създадем съвещание, ще се срещнем с всички обстоятелства ", добави Цветанов. Смята, че Петров не е изразил терзания от одита.

 Здравният министър Николай Петров се видя умишлен за дискредитиране
Здравният министър Николай Петров се видя умишлен за дискредитиране

Бившият началник на ВМА счита, че е засегнал доста ползи

Припомняме, че през вчерашния ден БТВ показа журналистическо следствие на Петър Нанев, в което се показва информация за " 1,6 млн. лева - история за един министър, една щерка и 2 публични поръчки ".

" Става въпрос за здравния министър проф. Николай Петров - за интервала, в който беше шеф на Военномедицинска академия (ВМА), за неговата щерка Руслана Петрова, шеф на политическия кабинет на предходния здравен министър Петър Москов, и модел за печелени на поръчки от наши хора ", изясни пред БТВ Петър Нанев.

Министерството на здравеопазването разгласява на уеб страницата си одит, осъществен във Военномедицинска академия. Проверката обгръща съвсем целия интервал, в който актуалният министър на опазването на здравето Николай Петров е шеф на лечебното заведение. Една от публичните поръчки, на които инспекторите обръщат особено внимание е за периодическа доставка на остеосинтезни средства за ортопедия и травматология, системи за протезиране, артроскопски консумативи. С други думи - импланти за ортопедия и травматология на стойност от близо милион и двеста хиляди лв. с Данък добавена стойност (сумата от 1 177 731 лева.).

А ДДС-то на 1 177 731 лв., колкото е крайната стойност на поръчката, възлиза на 196 288 лв.. В отчета се показва, че ВМА е нареждала дължимата по контракта суми по сметка на " Ортопедие - БГ ". Според юрист Пламена Маркова Военната болница е нарушила закона, подписвайки контракт с сдружение, което няма регистрация по Данък добавена стойност.

Единственият аршин за избор на реализатор по тази социална поръчка е " най-ниска цена ".

" Служители на ВМА съгласуват законосъобразността на всеки контракт, след извършена социална поръчка. Същите чиновници наблюдават дали са показани нужните документи за сключването на даден контракт. Договорът се подписва от възложителя едвам, откакто е удостоверено, че същият е съгласуван с наредбите на закона " , написа министър Петров до БТВ.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР