Във връзка с информации в регионални и национални медии за

...
Във връзка с информации в регионални и национални медии за
Коментари Харесай

КЕВР изиска от „ЕНЕРГО-ПРО“ да изясни причините за влошеното качество на електроснабдяването в гр.Мартен и с.Сандрово, община Русе


Във връзка с информации в районни и национални медии за зачестили случаи на влошено качество на доставяната електрическа сила на консуматори в гр. Мартен и с. Сандрово, община Русе, в осъществяване на своите контролни пълномощия КЕВР предприе ограничения за изясняване на случая. Според жителите на обитаемоте места „ ЕНЕРГО-ПРО Варна “ ЕАД, на чиято обслужвана територия са обитаемоте места, в нескончаем интервал от време е предоставяло некачествена услуга на своите клиенти. Електрозахранването е било преустановявано неведнъж, вследствие на което са изгорели електроуреди на семейства и са нанесени вреди на локалния бизнес.

В писмо на ръководителя на КЕВР до управлението на „ ЕНЕРГО-ПРО Варна “ ЕАД, на съображение на член 54 от Наредба №3/21.03.2013 година за лицензиране на дейностите в енергетиката, регулаторът изисква сдружението да даде разбор на аргументите за нарушеното електроснабдяване и в кратковременен проект да предприеме съответни ограничения за тяхното премахване. Копия на писмото са изпратени и до кметовете на гр. Мартен и с.Сандрово - Димо Тонев и Божидар Стоилов, оповестиха от пресцентъра на регулатора.

За задачите на почналата инспекция електроразпределителното сдружение би трябвало да инсталира сертифицирани уреди за премерване качеството на доставяната електрическа сила в точките на присъединение на засегнатите от спиранията клиенти в гр. Мартен и с. Сандрово, за интервал не по-кратък от седем денонощия. На регулатора следва да бъде предоставена информация и за схемите на електрозахранването на парцелите – подстанции, електропроводи приблизително напрежение, трафопостове и прилежащите им заключения от мрежа ниско напрежение.

Справката би трябвало да включва и данни за всички ръчни и автоматизирани изключвания на оборудванията за едногодишен интервал, направена и проследима по данни от диспечерските дневници и дневниците за работа по оборудванията. КЕВР изисква „ ЕНЕРГО-ПРО Варна “ ЕАД да даде и копия на всички тъжби и сигнали против чести изключвания на напрежението и/или изгорели електрически уреди за двугодишен интервал, предхождащ инспекцията, както и отговорите на тези тъжби.

В отчета на сдружението до КЕВР би трябвало да бъде направена оценка на моментното положение на оборудванията за електрозахранване на парцелите и доказателства за изпълнени мероприятия за едногодишен интервал, предхождащ инспекцията, както и за дейностите по тяхното поддържане - копия на документи от обходи, огледи, мнения, наставления, протоколи за осъществени поправки, просеки и други, доказващи спазването на използваната нормативна уредба при тяхната употреба, прецизират от регулаторната комисия.

След приемането на цялостната документи от „ ЕНЕРГО-ПРО Варна “ ЕАД, КЕВР ще извърши разбор и при нужда ще назначи инспекция на място за да бъде открито осъществяването на лицензионните отговорности на сдружението за обезпечаване на качество на предоставяните услуги.

При всички постъпващи сигнали на жители и медии за влошено качество на електрозахранването, в осъществяване на своята контролна активност КЕВР ще ползва законовите си пълномощия в отбрана на правата на изрядните клиенти на енергийните сдружения. Според енергийния регулатор нарушеното електроснабдяване накърнява техните ползи и може до докара до материални вреди за тях, както и до обществени и здравни опасности. В тази връзка Комисията ще изисква енергийните сдружения да извършват прецизно отговорностите си според Общите им условия за даване на надеждна, непрекъсваема и качествена енергийна услуга на техните клиенти, се споделя още в известието на КЕВР.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР