Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска

...
Във връзка с епизоотичната обстановка в страната относно заболяването африканска
Коментари Харесай

БАБХ и свиневъдите нищят африканската чума

Във връзка с епизоотичната конюнктура в страната по отношение на болестта африканска чума по свинете и публичната значителност на този въпрос при започване на предходната седмица БАБХ изпрати предложения към представителите на свиневъдния бранш за присъединяване в работна група по тематиката.
Тя ще се организира през днешния ден в постройката на Централно ръководство на БАБХ в София, оповестиха от пресцентъра на БАБХ.
В програмата на инициираната среща са включени въпроси с висок приоритет като епизоотичината обстановка в страната и Европейски Съюз, подхванатите и бъдещи ограничения за преодоляване на болестта и тактиката за предварителна защита в България, проекти за незабавни дейности, биосигурността в свиневъдните обекти, реализирането на надзор и практиките в сходни случаи в други страни членки на Европейски Съюз и ограниченията на Европейската комисия.
Африканската чума по свинете е едно от най-опасните болести при домашните и дивите прасета заради своите високи равнища на смъртност, неналичието на лекуване и ваксина. Болестта провокира обилни загуби за националната и интернационалната търговия, поминъка на свиневъдите и ловните стопанства.
Мерките във връзка с болестта са основани напълно на Стратегията на Европейския съюз (ЕС) за африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и са ориентирани най-много към дивата популация. Стратегиите за надзор в обособените страни целят ранно разкриване на заболяването и използване на прецизни ограничения за надзор и биологична сигурност в обектите за спирането на опцията за прекачване на болестта сред дивата и питомната популация прасета в страната.
Към момента АЧС е установена в девет страни членки: Белгия, Чехия, Полша, Естония, Латвия, Румъния, Унгарияи, Латвия, Румъния.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР