Васил Бурановски - Васо Пожарната е един от най-известните фенове

...
Васил Бурановски - Васо Пожарната е един от най-известните фенове
Коментари Харесай

Култовият фен Васо Пожарната: Тръгвам си заради левскари в ЦСКА 1948

Васил Бурановски - Васо Пожарната е един от най-известните почитатели на ЦСКА в последния половин век. Той върви на " Армията " още от 70-те години и е гледал онлайн множеството от най-великите победи на " алените " в историята. След банкрута на ПФК ЦСКА той избира да поддържа тима на ЦСКА 1948 и е един от учредителите на клуба. Преди няколко дни Бурановски напусна сдружението и изиска оставката на изпълнителния шеф Добрин Гьонов. Пред " България Днес " Пожарната разкрива какви са аргументите за решението му.
- Васо, за какво напуснахте ЦСКА 1948?

- Не съм се отказал на клуба, просто напуснах сдружението. Аз желаех оставката на Добрин Гьонов, другите не одобриха и по този начин. Влади Суров - Малкото Дуче ме поддържа. Това сме хората, които имаме по-различно мнение.

- Нормално ли е пресаташето на клуба да е разпален левскар, който е част от агитката на " сините "?

-Точно това е повода да желая оставката на Гьонов. И това, че се отнесоха повърхностно към школата. Закриват се набори. Да, фактически школата е безусловно безвъзмездна, има и пандемия. Но в името на това да запазим групите можеше да ги създадем платени. Ако родителите не бяха съгласни, тогава към този момент можеше да се разхлабен. Исках да си подадат оставките с цел да покажат, че са сбъркали. Да признаят грешките, които са позволили. Не желая наложително Гьонов да си замине. Когато си подадеш оставката, не значи, че не ставаш, а че си позволил неточност. Това, че съм изискал оставка, не е кой знае каква драма. Това е моментно противоречие с някои неща в управлението.

- Ще продължавате ли да подкрепяте тима?

- Аз различен тим нямам в България. Ако нещата тръгнат на добре, ще си навестявам мачовете. Ако не престават да не ми харесват нещата, няма да отивам на стадиона. Това не значи, че ще стана почитател на различен тим. Просто няма късмет.

- Защо ЦСКА 1948 не съумя да притегли " алените " почитатели?
- Заради това, за което приказвах доскоро. И ред други аргументи. Не мога да се дразня на никой, кой който желае да поддържа. Другите (б.а. ЦСКА - София) имаха медийна поддръжка, нас ни заглушаваха дълго време и не ни разясниха. Това, че не сме на " Армията ", това, че не спечелихме емблемата, също оказа въздействие. Много от старите ми другари, а аз съм от 50 години на стадиона, споделят: Който е на " Армията ", аз съм за него. Всеки има право да избере каквото пожелае. Да не приказваме, че най-голямата група от почитатели не поддържат нито един от двата клуба.

- Преди време казахте, че ЦСКА-София за вас е " Литекс ". Още ли сте на същото мнение?

- Те сами си го споделят. Аз няма да открия топлата вода. Те отиват в УЕФА и ФИФА и споделят, че са " Литекс " и името ЦСКА е маркетингов трик. Те са нов клуб, ние сме нов клуб, ние нямаме искания да сме наследници на ЦСКА. Наскоро чествахме 4 години. Моето ЦСКА го няма, само че и никой не може да вземе спомените ми.

- Не ви ли липсва " Армията ", там имате доста другари?

- Понякога човек би трябвало да се лишава от някои неща. Боледувам, само че ще ми мине.

- В момента в ЦСКА 1948 сякаш има повече левскари, в сравнение с цесекари.
- За футболистите, които са били в " Левски ", не е чак подобен проблем. Но за другите е. За това най-вече съм вдигал олелия. И му споделих на Гьонов, че да назначиш левскар за пресаташе, значи не знаеш каква е функционалността на тази служба. Първото ми овакантяване беше, когато привлякоха Мариан Огнянов (б.а - младеж и някогашен състезател на " Левски " ). Тогава с молба си прекратих участието в сдружението. И им споделих, че до момента в който това момче е тук, няма по какъв начин да поддържам този тим. Когато той си отпътува, отидох и си възобнових участието. И в този момент в случай че видя, че нещата се оправят, ще се върна. Друг тим няма по какъв начин да припозная.

- Ще ходите ли на мача от първия кръг сред ЦСКА 1948 и ЦСКА-София, в случай че бъде позволена аудитория?
- Мисля, че няма да има аудитория. Не се приготвям да вървя. Най-големият проблем и неточност е, че допуснахме някои фактори да ни разделят на две. И публиката, и легендите. Беше ненадейно, само че подобен е животът.

- Някои знакови " червени " имена като Адалберт Зафиров и Вальо Илиев не си потеглиха по най-хубавия метод от ЦСКА 1948.
- Така е във футбола. И за това съм бучал, само че си има управление. За това мога да им желая оставката, тъй като аз съм ги избрал. Те съставляват мен. Така е и в политиката - може да критикуваш някой, за който си дал гласа си. За мен в случай че си заслужен човек, би трябвало да си подадеш оставката и след това да чакаш заседание и вероятно отново да те изберат. Съвсем обикновено е.
- В разгара на пандемията нахранихте гратис стотици хора в неравностойно състояние, планирате ли нови сходни начинания?
- Продължавам - два пъти седмично давам храна в един параклис на Александровска болница. Вторник и петък има гратис първо, второ и трето. Помагаме с каквото можем.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР