Вашингтон от години води ожесточена борба против строителството на „Северен

...
Вашингтон от години води ожесточена борба против строителството на „Северен
Коментари Харесай

Welt: Санкциите против европейските фирми няма да помогнат на Трамп да спре „Северен поток-2”

Вашингтон от години води яростна битка срещу строителството на „ Северен поток-2” и се пробва да попречи на реализацията на плана, написа немският вестник Die Welt в обявата на Даниел Ветцел „ Washingtons erbitterter Kampf gegen die Ostsee-Pipeline”.

Нито един американски президент от времето на Роналд Рейгън не се е радвал, че Русия доставя природен газ за Западна Европа. Дори и по времето на Студената война Америка не съумя да попречи на тази милиардна договорка, преференциална еднообразно за Русия и за Европа.

Сегашният американски президент Доналд Тръмп също желае да попречва реализацията на този план. На него не му харесва, че Западна Европа се свързва още по-здраво с Русия. Той се безпокои също, че това може още да разклати обстановката в Украйна и да се усили въздействието на Русия.

Миналата седмица не надалеч от Белия дом се състояла международна конференция по природния газ, на която участвали над 2800 представители на бранша. Представителите на „ Газпром” обаче не се решили да отидат на форума, тъй като не знаят до каква степен могат да доближат в провокациите си американските управляващи и дали няма да ги арестуват под измислени предлози при влизане на американска територия.

Според немския публицист, финален късмет за Тръмп може да стане неговото най-сериозно оръжие – стопански наказания срещу петте западни концерна, участващи в плана: френския Engie, Shell от Холандия, австрийския OMV, немските Winterschall и Uniper.

Голяма е вероятността тези компании да бъдат отрязани от бизнеса на големия американски енергиен пазар. Такива проекти са обсъждани от Държавния департамент на Съединени американски щати, се споделя в обявата. Самият факт за опитите на американския президент да принуди със наказания фирмите да се подчинят, е нечувано огорчение, само че Тръмп е кадърен да направи и това.

Петте компании би трябвало да обезпечат половината финансиране на плана – към €950 млн. „ Проектът обезпечено ще получи финансиране” – декларирал във Вашингтон финансовият шеф на „ Северен поток-2” Пол Коркоран.

„ Икономическите наказания срещу Русия могат да доведат до появяването на още повече разновидности за финансиране на „ Северен поток-2” – отбелязал Пол Коркоран. Така че даже глобите няма да оказват помощ на Тръмп да попречва строителството на газопровода сред Русия и Германия, обобщава Die Welt. Напротив, те ще спомогнат за реализацията на плана, още повече че почналият търговски спор със Съединени американски щати така и така разсърди европейците.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР