Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да

...
Вашето мнение е важно за насУчаствайте в , за да
Коментари Харесай

Парламентът реши преговорите за приемане на еврото да бъдат ускорени

Вашето мнение е значимо за нас
Участвайте в, с цел да подобрим нашия уебсайт. Отнема единствено 5 минути.

Депутатите взеха решение в четвъртък вечерта да възложат на държавното управление да форсира договарянията за приемане на еврото от 1 януари 2024 година Решението беше подкрепено от ГЕРБ, “Продължаваме смяната ”, Движение за права и свободи и “Демократична България ”. Групата на “Възраждане ” гласоподава “против ”, а тези на Българска социалистическа партия и “Български напредък ” се въздържаха.

задължава изпълнителната власт и Българска народна банка да ускорят и дейностите по техническата подготовка за приемане на еврото като се прецизира, че европейската валута може да бъде въведена единствено при сегашния курс от 1.95583 лева Оперативният проект за въвеждането на еврото в България беше в края на май.

“Липсата на постоянно държавно управление е сериозен проблем за прогрес по присъединението. Поради тази причина пропущаме един след различен значими индикативни периоди ”, обърна се към депутатите шефът на Българска народна банка Димитър Радев, който беше поканен по самодейност на Българска социалистическа партия.

По думите му България към този момент изостава с месец и половина от графика по подписването на меморандума за производството на националните евромонети.

“Меморандумът е авансово изискване, с цел да получи страната софтуерна спецификация за производството на национални евромонети ”, разясни Радев с уточнението, че към този момент е разискал това закъснение със служебната министърка на финансите Росица Велкова.

Гуверньорът на Българска народна банка добави, че подписването на този документ “все още е допустимо, само че за това в незабавен порядък са нужни най-малко две неща - политическа поддръжка и явен мандат на шефа на Българска народна банка ”.

“Вратата се отваря от време на време, а не стои непрестанно отворена. Предишният цикъл, който пропуснахме, бе преди 10 години, в този момент, с намаляващи шансове за триумф, имаме опция да продължим процеса на присъединение. Рискът е този развой да бъде преустановен ”, сподели още Радев, представен от “Медиапул ”.

По време на дебата “Възраждане ” и Българска социалистическа партия настояха за разбор на изгодите и рисковете от въвеждането на еврото.

“Еврото е постоянна валута, тъй като и сега България взима заеми главно в евро ”, уточни някогашният министър на финансите Асен Василев от “Продължаваме смяната ”.

Йордан Цонев от Движение за права и свободи пък предизвести, че партията му няма да поддържа приемането на еврото от 1 януари 2024 година, в случай че това ще докара до орязване на помощи за бизнеса и семействата в изискванията на рецесии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР