Варненският апелативен съд /ВАС/ отмени присъдата на Окръжен съд-Добрич на

...
Варненският апелативен съд /ВАС/ отмени присъдата на Окръжен съд-Добрич на
Коментари Харесай

Оневиниха заради невменяемост Метин, който се опита да убие бившата си съпруга в Добрич

Варненският апелативен съд /ВАС/ анулира присъдата на Окръжен съд-Добрич на Метин К., който се опита да убие някогашната си брачна половинка . Освен за опит за ликвидиране в изискванията на домашно принуждение той бе съден и за владеене на огнестрелно оръжие без позволение.

Въззивната инстанция приключи воденото против Метин К. наказателно произвеждане, откакто се потвърди, че той е неуравновесен и заради тази причина не може да носи наказателна отговорност . Добричкият областен съд му бе наложил наказване отнемане от независимост за 6 години. Делото пред втората инстанция бе формирано след постъпили митинг от прокуратурата и тъжба от подсъдимия .

Метин и брачната половинка му имали две деца , само че били във влошени връзки и в развой на бракоразвод. Със правосъдно решение на мъжа е било неразрешено да доближава нея , жилището и местоработата ѝ в Добрич. Въпреки това той всеки ден посещавал дома , където дамата и децата живеели.

На 26 юни 2020 година в жилището били съпрузите и щерка им. Мъжът носел газов револвер, модифициран в военен и муниции. Използвал го, с цел да заплаши дамата и момичето. По-късно тримата тръгнали да вземат другото дете от ясла. Жената съумяла да затвори входната врата на блока, двете останали вътре, а мъжът – на открито. Той счупил стъклото на вратата и стрелял против брачната половинка си . Два от патроните попаднали в тялото ѝ. След това стрелецът избягал и се укрил от полицейските органи. На идващия ден бил обкръжен от чиновници на Министерство на вътрешните работи. Заплашвал, че ще се простреля , насочвайки револвера към главата си, само че в последна сметка се предал.

Изследваното от движимости лица оръжие било огнестрелно и годно да възпроизведе изстрели. Разполагало е с задоволителна мощност да аргументи гибел , ако засегне жизненоважни органи. При стрелбата против дамата това не се е случило.

Пред първоинстанционния съд брачният партньор направил признания . След постановяването на присъдата здравето му се влошило в резултат на мозъчен инсулт . Диагностициран бил и с органично разстройство на личността . Затова въззивната инстанция назначи две съдебно-психиатрични и психични експертизи с разстояние от 6 месеца с оглед следене на положението му. Целта бе да се откри настоящото психическо здраве на Метин К. и годността му да взе участие в наказателното произвеждане.

Според заключението на специалистите, положението на подсъдимия не му разрешава да управлява постъпките и държанието си . Той е изпаднал в дълготрайно разстройство на съзнанието, което изключва вменяемостта. Поради това Метин К. не е наказателно отговорно лице. Това е съображение за преустановяване на делото и анулация на първоинстанционната присъда.

Решението може да се апелира пред Върховен касационен съд.

След влизане в действие на правосъдния акт следва Районен съд-Добрич да реши какви насилствени медицински ограничения да бъдат взети във връзка с Метин К.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР