Варненският апелативен съд отмени домашния арест, постановен от Окръжния съд

...
Варненският апелативен съд отмени домашния арест, постановен от Окръжния съд
Коментари Харесай

Връщат в ареста задържан с 1,3 кг мариахуна

Варненският апелативен съд анулира домашния арест, предписан от Окръжния съд в морския град и удостовери задържането под стража на упрекнат в държане на високорискови наркотични субстанции за разпространяване, осъществено във Варна. Впоследствие против Александър П. е било повдигнато и второ обвиняване – за владеене на муниции, осведомят от правосъдната пресслужба.

41-годишния мъж е в ареста от средата на юли предходната година. Задържан е с 1,3 кг марихуана и към 500 патрона.

Осъждан е два пъти, като по второто дело е осъден условно и актуалните действия са осъществен в изпитателния период. Прокуратурата стачкува пред актуалната инстанция определението, с което най-тежката мярка за неотклонение е била променена в домакински арест.

Представителят на държавното обвиняване счита, че активността по държане и разпространяване на опиати е била продължителна, а не с случаен темперамент. Осъществявана е в изискванията на нелегалност, по телефона, което значи, че не отпада заплахата обвиненият да действа по същия метод при по-лека мярка.

Адвокатът на 41-годишния мъж опонира с довода, че мъжът е притеглен към наказателна отговорност само за държане на неразрешените субстанции на съответна дата и място, а не за разпространяване или за продължавано закононарушение. Според отбраната за 6 месеца в ареста, заплахата от осъществяване на закононарушение е мощно намаляла.

Апелативният съд не установи да е разколебано обоснованото съмнение за съпричастността на Александър П. към закононарушенията. Налични са многочислени гласни и писмени доказателства, както и експертни мнения.Въззивният съд не споделя съображенията на Окръжния съд за анулация на задържането под стража. То към момента е в избраните от закона времеви рамки. Процесуално-следствени дейности се правят ритмично. Обществената заплаха и на действията, и на дееца са повишени. Липсват значими обществени аргументи, които да постановат по-лека мярка за неотклонение. С тези претекстове Апелативен съд – Варна анулира определението на първоинстанционния съд и остави без почитание настояването на обвинения за домакински арест. Съдебният акт не предстои на обжалване.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР