Варна може да стане първият град в България със станции

...
Варна може да стане първият град в България със станции
Коментари Харесай

Иван Портних: Варна е с амбиция да стане първият град със станции за водородни автомобили

Варна може да стане първият град в България със станции за зареждане на водородни коли. В момента се изследват благоприятни условия за тяхното създаване, заяви в изявление за Дарик кметът Иван Портних. Като част от тактиката морската столица да стане зелен град той уточни още построяването на парк в квартал „ Възраждане ” и плана за подобен във „ Виница ”.

След обновяването на парка в квартал „ Аспарухово ” той ще се трансформира в естествено продължение на Морската градина, където сега също се правят поправки, уточни още Портних. По думите му в града към този момент са построени 25 километра велоалеи, а мрежата ще бъде разширявана.

Варна се подрежда след София по Брутният вътрешен продукт на глава на население и градът става все по-атрактивен за непознатите вложители. 15 аутсорсинг компании към този момент имат офиси. Компанията " Coca-cola " ще построява база край Варна, като отсам ще ръководи бизнеса си в цяла Югоизточна Европа. Техният интерес е поради високия капацитет на фрагментите, счита Портних.

„ Финансовото положение на общината е извънредно устойчиво и това е отразено в инспекциите на всички институции. Кредитният рейтинг на Варна е подравнен с националния със забележката, че е по-добър от него, само че подобен не може да бъде присъден. Затова и обявихме рекордна макрорамка в размер на близо половин милиард лв.. При встъпването ми в първия мандат през 2013 година макрорамка от 250 млн. лева изглеждаше фантастични и нереално ”.

След завършването на бул. „ Левски ” и настоящите поправки на съществени прави, напъните ще бъдат ориентирани към дребните улици и междублоките пространства.

Строителството на нова библиотека ще коства към 30 млн. лева Част от средствата ще дойдат от общинския бюджет, а за останалата част от сумата ще се търси помощ от страната.

Варна ще кандидатства по европейски планове за възобновяване на всички читалища в града. Тази година следва ремонт на читалището в квартал „ Владиславово ”. Средства са планувани и за реорганизация на филиала на театъра в морската столица.

Кметът уточни, че културният календар се приспособява към туристическия сезон и даде за образец музикалния фестивал „ Варненско лято ”, който тази година ще стартира през месец март и ще продължи до ноември.

„ Градът ни направи огромна крачка с навлизането на нискобюджетните самолетни компании. Надявам се на сполучлив летен сезон. Засега има растеж при записванията на туристи от Англия, Чехия и Полша ”.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР