Върховният съд на САЩ ще се произнесе по дело, свързано

...
Върховният съд на САЩ ще се произнесе по дело, свързано
Коментари Харесай

Върховният съд на САЩ ще реши дали Тръмп може да се кандидатира за президент

Върховният съд на Съединени американски щати ще се произнесе по дело, обвързвано с опцията на Доналд Тръмп да се кандидатира за президент. Решението на съда ще бъде постановено през февруари, оповестяват американски и светновни медии.

Новината идва на фона на и още редица каузи, заведени за да отстранят Тръмп от опцията да се кандидатира за нов мандат в Белия дом. Той към този момент служи на поста държавен глава сред 2016 и 2020 година, само че загуби на последния избор от сегашния американски президент Джо Байдън .

До разглеждането на проблема от Върховния съд се стигна, откакто преди дни Тръмп изиска от членовете му да анулират решението на съда в Колорадо, с което му беше неразрешено да взе участие на първичните избори за президент. Съдът в централния американски щат в профил Тръмп от първичния избор, който следва през март, поради присъединяване му в щурма против постройката на Конгреса през 2021 година

Освен Колорадо с сходно решение излезе и щатът Мейн, само че то също е обжалвано от Тръмп.

Държавният глава сред 2016 и 2020 година ще оспорва правосъдното решение от Колорадо, което се базира на остарял текст от конституцията, съгласно който всеки взел участие в протест или бунт не може да заема обществена служба.

Редица специалисти в Съединени американски щати разясняват, че решението на съда може да се окаже най-важното в цялата му история, с което той на процедура ще се включи в изборите, тъй като след него ще стане ясно дали Тръмп може или не може да взе участие в тях.

По време на свое предизборно събитие през уикенда Б и сподели, че преизбирането му за нов мандат е опасност за демокрацията в Съединени американски щати.

Върховният съд в Съединени американски щати се състои от деветима съдии. В него доминира така наречен консервативно болшинство т.е. съдии, за които се счита, че са с по-консервативни убеждения, тъй като са предложение на президенти от Републиканската партия. По време на мандата на Тръмп с поддръжката на водения от Мич Макконъл Сенат бяха назначени трима висши съдии.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР