Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел предложи

...
Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел предложи
Коментари Харесай

ЕС набира още 3.5 млрд. евро да плати за оръжието за Украйна

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика Жозеп Борел предложи да се прибавят 3.5 милиарда евро към фонда, употребен за финансиране на военната помощ за Украйна, оповестиха източници от Европейски Съюз в сряда.

Източниците, поискали анонимност, споделиха, че Борел е изискал от държавните управления на Европейски Съюз да обезпечат повече пари за Европейския механизъм в поддръжка на мира - фонд, който към този момент е отпуснал към 4,6 милиарда евро военна помощ за Украйна.

Фондът, основан през 2021 година, е умислен като метод Европейски Съюз да помогне на разрастващите се страни да купуват военно съоръжение. Но 27-членният съюз реши да го употребява, с цел да достави оръжие на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година

В последните месеци Украйна получи доста западно оръжие от съдружниците си, в това число от Европейски Съюз, с цел да приготви контраофанзивата си и страните донори имат право да изискат реимбурсиране от фонда за част от цената му.

Механизмът за мир е обособен от бюджета на Европейски Съюз, който няма право да финансира военни интервенции и се попълня от вноски на страните членки. Чрез него Европейски Съюз компенсира част от разноските на страните, които дават оръжие на Украйна.
 Три месеца откакто утвърди нови пари за оръжие за Украйна, Европейски Съюз отново прекроява бюджета за Киев Три месеца откакто утвърди нови пари за оръжие за Украйна, Европейски Съюз отново прекроява бюджета за Киев

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз сподели, че Борел е решил да изиска повече пари, защото фондът е на привършване и външнополитическата работа на Европейски Съюз желае да е сигурна, че има задоволително средства за Украйна и за други страни.

" Европейският механизъм за мир... има повсеместен темперамент. Той не е умислен за Украйна. Той е умислен за всеки спор, с който Европейският съюз може да се оправи ", споделя европейски чиновник пред Ройтерс.

Във вторник Унгария заяви, че ще наложи несъгласие на отпущането на 500 млн. евро от фонда, с които да се компенсират страни, дали оръжие и боеприпаси на Киев, защото желае пари да има и за Балканите и Северна Африка.

 Унгария постави несъгласие на военната помощ за Украйна Унгария постави несъгласие на военната помощ за Украйна

Последното нарастване на бюджета на фонда беше през ноември, когато бюджетът му беше нараснал с 2 милиарда евро. През март се заприказва за ново попълнение на средства, само че тогава такова не беше препоръчано.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР