Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет

...
Върховният комисар на ООН за правата на човека Мишел Бачелет
Коментари Харесай

В ООН работят усилено по доклада за репресиите срещу уйгурите в Китай

Върховният комисар на Организация на обединените нации за правата на индивида Мишел Бачелет се надява отчетът за ситуацията на уйгурите в китайската провинция Синцзян да излезе преди края на четиригодишния ѝ мандат , който завършва другата седмица, оповестява " Ройтерс ".

Бачелет, която е и някогашен президент на Чили, беше остро разкритикувана от гражданското общество, че е била прекомерно мека към Китай при визитата си там, а след това разгласи, че по персонални аргументи

По отчета за уйгурите се работи от три години и макар че излизането му се дава обещание от месеци, по незнайни аргументи до момента това по този начин и не се случва.

Работим доста интензивно, с цел да може това, което дадох обещание, да стане факт, акцентира Бачелет на брифинг в Женева, визирайки по-рано даденото от нея увещание, че отчетът да излезе до края на мандата ѝ - 31 август.
 Китай се пробва да спре отчет на Организация на обединените нации за репресиите против уйгурите
Китай се пробва да спре отчет на Организация на обединените нации за репресиите против уйгурите

В писмо до Мишел Бачелет упорства документът да не се разгласява

Запитана за какво той към момента не е излязъл, Бачелет изясни, че ѝ е било нужно време, с цел да може да включи в него и новите сведения, получени по време на визитата ѝ на място през май.

Правозащитни организации упрекват Пекин в нарушение на правата на уйгурите в западния регион Синцзян, в това число посредством всеобщото им подлагане на насилствен труд в  "

От своя страна Китай изрично отхвърли изказванията за държавно гонене на уйгурите - мюсюлманско етническо малцинство, наброяващо към 10 милиона души.

Преди месец стана ясно, че съгласно китайско писмо, за което потвърдиха дипломати от други страни, които са го получили.

Днес Бачелет удостовери, че е получила писмото, което било подписано от към 40 страни, само че бе безапелационна, че няма да се поддаде на сходен напън.
 Блинкън се срещна с уйгури, за
Блинкън се срещна с уйгури, за " да чуе от първа ръка за продължаващите жестокости в " Китай

Иска съвет по какъв начин най-добре да притисне Китай, да спре репресиите и да накаже виновните
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР