Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което

...
Върховният касационен съд отказа да се занимава с делото, което
Коментари Харесай

Развръзка след повече от 20 години: Либийските мъчители осъдени да платят 500 000 лв. на наша медсестра

Върховният касационен съд отхвърли да се занимава с делото, което здравната сестра Нася Ненова заведе против мъчителите си по време на СПИН процеса в Либия. По този метод остава в действие решението на Апелативния съд София, с което  либийските жители са наказани да платят 500 000 лв. компенсации на Ненова , заяви Българска национална телевизия.

Според висшите съдии Марио Първанов, Илияна Папазова и Майя Русева първите две инстанции са анализирали вярно законодателството на Либия при преценката на решението си. В проблема няма значителен юридически проблем, който да постанова изговаряне на Върховен касационен съд. Отбелязано е, че Гражданският кодекс на Либия планува, че когато няколко лица са виновни за вредата, тяхната отговорност е солидарна. Обезщетението в либийското гражданско право обгръща както имуществени, по този начин и неимуществени вреди. Споменава се още, че и Ислямското религиозно право Шериат приема и урежда обезщетение за вреди, настъпили заради провинение по повод свободата на трето лице, достойнството му, репутацията му, общественото му състояние или финансовия му статус.

Освен това по делото детайлно е открито на какви мъчения е била подлагана Нася Ненова . Била е държана при унизителни условия и това е открито и от Комитета по правата на индивида.

Припомняме, че Нася Ненова дружно с още четири български медицински сестри и един палестински лекар бяха задържани в Триполи през 1999 година Те бяха упрекнати, че са заразили със СПИН 400 деца, както и в скрит план против Джамахирията. Първоначално бяха наказани на гибел, а през 2007 година Висшият правосъден съвет на Джамахирията размени смъртните им присъди с пожизнен затвор. Последва позволение наказванията да бъдат изтърпени в България. Шестимата наказани бяха върнати в София, където президентът - тогава Георги Първанов, ги помилва.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР