Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнали срещу лидера на ГЕРБ

...
Върховната касационна прокуратура (ВКП) проверява сигнали срещу лидера на ГЕРБ
Коментари Харесай

Прокуратурата проверява сигнали срещу Бойко Борисов и Мария Габриел

Върховната касационна прокуратура (ВКП) ревизира сигнали против водача на ГЕРБ Бойко Борисов, номинираната за министър председател от партията Мария Габриел и двама от членовете на Висшия правосъден съвет (ВСС) - Калина Чапкънова и Георги Кузманов . Това от известие на пресцентъра на прокуратурата, оповестено в понеделник.

Новината идва дни откакто шестима представители на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, измежду които Чапкънова и Кузманов, внесоха. То беше предшествано от изненадващята поръчка на номинираната Мария Габриел, че ще.

В понеделник от прокуратурата оповестиха, че ревизират сигнал, съгласно който при започване на 2021 година от България към непозната страна са били пренесени " големи суми в български левове " посредством потребление на самолетите на Държавния авиационен оператор (старо име " Авиоотряд 28 " ). Други детайлности по този случай не се оповестяват. По това време на власт беше държавното управление на ГЕРБ с министър председател Бойко Борисов .

Освен това съгласно известието прокуратурата ревизира и сигнал, който съответствува с този, подаден от гражданското придвижване БОЕЦ против Бойко Борисов и някогашният аграрни министър от ГЕРБ Мирослав Найденов за корупция и корист с власт.

Обвинението прави инспекция и по сигнал с изказвания за употребявано общинско жилище в София от някогашен член на Европейския парламент - Мария Габриел . През 2018 година гражданско съдружие " Боец " в Комисията за противопоставяне на корупцията и нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

В него се твърдеше, че тя е употребила чартърен общинско жилище, като месечният му наем е бил в размер на 400 лв. - доста по-нисък от пазарния. Договорът е подписан през октомври 2010 година, когато Габриел към този момент е била евродепутат с 30 000 лева месечен приход.

През 2019 година КПКОНПИ приключи производството с аргумента, че членовете на Европейския парламент не са лица, заемащи обществена служба по смисъла на Закона за попречване и определяне на спор на ползи.
 От Хаджидимово през Бордо до Брюксел. Коя е Мария Габриел  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Към това в понеделник прокуратурата заяви, че ревизира и два сигнала от жител, съдържащи " изказвания за противоправни дейности " на членовете на Висш съдебен съвет Калина Чапкънова и Георги Кузманов .

Проверките идват, откакто Чапкънова, Кузманов и още четирима представители на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет внесоха. Ден преди този момент кандидат-премиерът на ГЕРБ Мария Габриел разгласи като собствен приоритет, а Движение за права и свободи я поддържа.

Впоследствие заместник-главният прокурор Борислав Сарафов, а Софийската градска прокуратура стартира инспекция по него. В сигнала се твърди, че Гешев е оказал напън по така наречен следствие „ Барселонагейт “, обвързвано с Бойко Борисов, че е присвоил за персонално прилагане почивна база на прокуратурата в Боровец, както и че е направил противозаконен запис на члена на Висшия правосъден съвет (ВСС) Йордан Стоев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР