Въпросителните как ще се обучават учениците в условия на епидемия

...
Въпросителните как ще се обучават учениците в условия на епидемия
Коментари Харесай

Родители настояват те да решават дали децата им да учат в училище или онлайн

Въпросителните по какъв начин ще се образоват учениците в условия на зараза остават на дневен ред. Родители желаеха да имат право на избор дали да изпратят децата си в класната стая или да участват в час през компютъра си. Министерството на образованието към този момент не дава опция за подобен избор - към този момент е решено, че образователната година ще стартира присъствено, заяви Българска национална телевизия.

Въпросът в класната стая или в класната стая, само че от у дома, разделя родителите на такива, които не желаят то да посещава учебно заведение и такива, които чакат 15 септември с неспокойствие. Родителите и от двете страни обаче се сплотяват към едно - правото им на избор.

" Правото на избор, което родителите да имат - дали децата им да отидат в клас на 15 септмври или да продължат да учат онлайн отдалечено ", съобщи Георги Стоилчев.

" Аз съм за това да има избор. Надявам се, че и институциите, които дават отговор за регламентирането на този развой, ще се оправят с него. Но за мен учебното заведение е на първо място среда, а не просто канал, по който се усвояват познания ", сподели Радостина Генова.

Засега Министерството на образованието не избира отдалеченото образование.

" Това е просто един обезщетителен развой, който няма по какъв начин да анулира изгодите в присъственото образование в класната стая ", разяснява зам.-министър Таня Михайлова.

Ще бъде направено едно изключение. Само за децата, които имат избрани от Министерството на здравеопазването хронични болести.

" Когато има такова заболяване и то е разказано с ТЕЛК-ово решение, надлежно ще имат такава опция ", добави Михайлова.

Това не удовлетворява част от родителите, заради повода, че здравите деца също могат да придвижват вируси без да имат признаци.

" Децата са живи и здрави, те си вървят на учебно заведение, ами техните заболели родители, при тях по какъв начин ще се вземат ограничения децата да не пренесат болестта у дома ", пита Георги Стоилчев.

И просветителната, и здравната институция към този момент не одобряват този мотив.

" Не би трябвало да бъде водещ страхът , когато се потегля към една такава стъпка ", сподели още зам.-министърката.

" Ако учебното заведение беше единствената среда, в която те вършат контакти, аз съм податлив да обсъждаме подобен вид. Истината обаче е, че и в фамилията, при по-горните класове и в естествената обществена среда измежду приятелите, в дискотеката, в магазина, детето прави доста контакти и напълно не учебното заведение е най-рисковият от тях ", разяснява и основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Преди 15 септември остава и различен въпрос - дали учениците ще би трябвало както всяка друга година да посещават персоналния си доктор за профилактичен обзор. Или този път ще бъде направено изключение.

Някои родители се тормозят.

" Аз по принцип си имам терзания да вървя в болничното заведение ", признава Йоанна Христова.

" В прочут смисъл имам терзания, само че се надявам, всичко да мине добре ", споделя и Мирена Николова.

От лекарска позиция епидемията не би трябвало да анулира тези прегледи.

" Аз не желая да се отхвърляме от тези профилактични прегледи, тъй като те са значими ", безапелационен е доктор Кунчев.

А персоналните лекари считат, че са дсостатъчно готови да посрещнат пациентите си.

" Самите прегледи се реализират в избрани часове. Всеки персонален доктор си афишира време, така наречен " зелени коридори ", като задачата е да не се смесват потоците на възрастни пациенти с деца ", сподели доктор Митко Илиев, общопрактикуващ доктор.

Така въпросът за прегледите на учениците е решен и не предстои на коментар. А разногласието за това кои деца да имат право на отдалечена форма на образование остава.

В търсене на решение министърът на образованието Красимир Вълчев предложения родителите, които проведоха подписката, на среща в петък .
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР