Въпреки всичко, което се случва в света през последните няколко

...
Въпреки всичко, което се случва в света през последните няколко
Коментари Харесай

Финландия кани „търсачи на щастие“

Въпреки всичко, което се случва в света през последните няколко години, Финландия си остава доста щастливо място за живеене. През последните 7 години тя заема челно място в отчета на Организация на обединените нации за международното благополучие, а за втора поредна година страната се готви да ни разкрие тайните на този си триумф.

Ако желаете да научите по какъв начин финландците са толкоз удовлетворени и приветливи в този момент имате опция. Visit Finland и Helsinki Partners посрещат няколко щастливци на петдневен майсторски клас по благополучие от 9 до 14 юни, воден от Helsinki Happiness Hackers. А най-хубаво от всичко е, че цялото пътешестване - с включени двупосочни полети - ще бъде изцяло гратис, отбелязва AFP.

Отборът на „ експертите по благополучие “ включва Лена Салми, 70-годишна някогашна плувкиня и спортна журналистка, която кара скейтборд из Хелзинки; Адела Паюнен, биолог и писателка, която се застъпва за уелнес, ориентиран към природата, и Лука Бала, ресторантьор, чийто морал е надълбоко обвързван с устойчивото развиване. Ако желаете да научите нещо за щастието, наподобява, че това е мястото.
Какво включва майсторският клас?
Няколко образеца за това, с което ще се заемете. Програмата включва диво плуване, което е целогодишно занятие в Хелзинки и е " улеснено " от зашеметяващата природа, която заобикаля града. Разходката в гората също е в листата, защото е превъзходен метод да подобрите настроението си - даже се предлага от локалните лекари за облекчение на напрежението.
Щастливите народи и България
Финландия затвърди позицията си на най-щастливата страна в света, като завоюва купата за седма поредна година.  Сърбия, България и Латвия са страните с максимален растеж на показателя си за интервала 2021-2024 година, спрямо интервала 2006-2010 година Най-голямо е подобрението в Сърбия, следвана от България, която остава на 81-во място, като най-щастливи са младежите (за разлика от доста други страни).

Най-големият спад от интервала 2006-2010 година насам е регистриран в Афганистан, Ливан и Йордания. Афганистан, който е обзет от филантропична злополука след завръщането на талибаните на власт през 2020 година, заема последното място измежду 143 страни.

Начело на световната класацията са скандинавските страни, като след Финландия се подреждат Дания, Исландия и Швеция. Сред водещите сили в Европейски Съюз, Германия е на 24-о, а Франция - на 27-мо място. Германия и Съединени американски щати не са в топ 20 за пръв път от над 10 години, като Вашингтон зае 23-а позиция. Коста Рика и Кувейт влизат в топ 20 на 12 и 13 място. Нито една от най-населените страни в света не попада в топ 20.

Сред първите 10 единствено Нидерландия и Австралия имат повече от 15 милиона поданици. Сред първите двадесет единствено Канада и Англия имат повече от 30 милиона поданици. Китай е на 60-о, а Индия - на 126-о място ", се показва в отчета.

Световният отчет за щастието се основава на оценката на хората за тяхното благополучие, както и на стопански и обществени данни. Докладът регистрира шест основни фактора: обществена поддръжка, приходи, здраве, независимост, благотворителност и липса на корупция.
Успехът на Финландия
Близостта до природата и положителният баланс сред професионалния и персоналния живот са от основно значение за удовлетвореността на финландците, съгласно Дженифър Де Паола, изследователка от Университета в Хелзинки, специализирала в тази област.

“Финландците може би имат по-достъпно схващане за това какво е сполучлив живот в съпоставяне със Съединени американски щати да вземем за пример, където триумфът постоянно се свързва с финансова облага ”, добавя тя.

Доверието в институциите, ниската корупция и свободният достъп до опазване на здравето и обучение също са от основно значение.

Финландското общество е пропито с възприятие на доверие, независимост и висока степен на самостоятелност ", счита Де Паола.

Годишният отчет също по този начин акцентира по-силното чувство за благополучие измежду по-младите генерации, в сравнение с измежду по-възрастните в множеството, само че не във всички райони. От 2006-2010 година насам показателят е понижен фрапантно измежду хората под 30-годишна възраст в Северна Америка, Австралия и Нова Зеландия и в този момент е по-нисък, в сравнение с измежду по-възрастните хора в тези райони.

От друга страна, за същия интервал той се е нараснал във всички възрастови групи в Източна Европа. Разликата сред поколенията се е задълбочила на всички места по света, като се изключи Европа, което създателите на отчета смятат за " обезпокоително ".
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР