Въпреки всички очаквания, че влакът от жп гара Бургас най-накрая

...
Въпреки всички очаквания, че влакът от жп гара Бургас най-накрая
Коментари Харесай

Градската железница на Бургас пътува със закъснение

Въпреки всички упования, че влакът от жп гара Бургас най-сетне ще потегли в посока към летището в Сарафово, дълго чаканата фантазия на града за градска железница ще се отсрочи малко във времето.

Причината е, че търгове по плана се движат с някои забавяния и с детайли на конфликтност, роднински триъгълници на някогашни зам.-министри и обжалвания.

Поръчката за правене на механически план на жп линията е била прекъсната в края на февруари след сигнал за спор на ползи на към този момент някогашния зам.-министър на превоза Илия Илиев. Той се задържа на поста по време на актуалното държавно управление единствено два месеца, като е бил освободен в деня на прекратяването на търга. Казусът попада в Комисия за защита на конкуренцията, като в този момент не е ясно дали ще има обжалване и пред съда.
Каква е концепцията
С плана за 11 км за 104 млн. лева на Национална компания " Железопътна инфраструктура " се дава късмет на Бургас да си възвърне градската железница и да свърже с нея новия център, заформил се през последните години на мястото на остарялото пристанище и жп гарата, два от огромните квартали - " Братя Миладинови " и " Лазур ", Приморския парк и летището в кв. Сарафово. Той ще включва реорганизация на остарял жп път и на продължението й към летището, защото в този момент тя минава на три километра западно от него.
Реклама
Средства за връзката сред железопътната инфраструктура и летище Бургас за изследвания са отпуснати и са изчислени на 2 млн. евро, а кандидатстване за финансиране на строителството следва по Програма " Транспортна съгласуваност " 2021 - 2027 година

Броят на влаковете и опциите за обслужването на линията ще станат ясни след разбора за разноските и изгодите, който ще бъде изработен след правенето на техническия план.
Прекратеният търг
Проектът обаче не върви безпрепятствено. Поръчката за правене на механически план за строителство и разработване на Подробен устройствен план за връзка сред жп гара Бургас и летище Бургас за 3.1 млн. лева беше открита на 19 ноември 2021 година На 17 януари комисията за избор на реализатор започва работа. На 22 февруари обаче процедурата е прекъсната от НКЖИ.

От документите по нея излиза наяве, че след отстраняването на един от участниците - " Трансгео ", на процедура е останал единствено един - обединяване " Икоинфра ", и това е наложило преустановяване на процедурата, защото няма нужната конкуренция за провеждането на търга.
Реклама
До отстраняването на " Трансгео " се стига, откакто е получен сигнал за спор на ползи на един от участниците, изясняват от министерството. Сигналът е от ръководителя на управителния съвет на Асоциацията на геодезическите компании. В него се показва, че " участникът " Трансгео " се намира в " спор на ползи " посредством заместник-министъра на превоза и известията Илия Илиев, който е някогашен едноличен притежател на капитала на сдружението, както и че е " обвързвано лице " с Директива за птиците НКЖИ още веднъж посредством заместник-министъра на превоза и известията Илия Илиев, който има близка родствена връзка с новите притежатели на компанията ", написа в решението за преустановяване. Те са Илиана Илиева Илиева и Цветан Илиев Илиев, които съгласно сигнала са деца на зам.-министъра.

На същия ден на прекратяването излиза и известието, че зам.-министърът на превоза и известията Илия Илиев е освободен със заповед на министър-председателя Кирил Петков, а кадровите промени са по искане на министъра на превоза Николай Събев. От министерството не дадоха отговор дали историята на търга е причина за освобождението.
В какъв брой часа и деца ли са
Това, което последва, е тъжба в Комисията за защита на конкуренцията против решението за преустановяване на процедурата от " Трансгео ", която счита отстраняването й за незаконосъобразно.

В жалбата се показва, че на 14 януари 2022 година компанията подава офертата си. Преди това на 17 декември 2021 година в 15:15 часа било вписано решението от 13 декември за освобождение на досегашния шеф Илия Илиев и назначение на нов подобен (Тихомир Стаменов), а на 16 декември едноличният притежател на капитала е взел и решение за продажба на дяловете си.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Компании 3 Градове 1 Политика 2 Компании 3 Градове 1 Политика Реклама
Или договорът за покупко-продажба е отпреди назначението на Илия Илиев като зам.-министър - 22 декември 2021 година Той е освободен от поста 22 февруари 2022 година Като в жалбата се отбелязва, че към датата и часа на издание на обжалваното решение на възложителя Илия Илиев към този момент не заемал въпросната служба. Или решението за преустановяване било от 16:37 часа, а съгласно уеб страницата " Новините на Нова " той към този момент не заемал длъжността към 13:51 часа.

Отделно се оспорва и съществуването на съгласуваност и че не била осъществена инспекция за съществуване или липса на роднинска връзка, както и че съществуването на съгласуваност не е установено въз основа на събрани доказателства, съответстващи към предмета на разногласието, а на учредения догатки на комисията, че доколкото проверяваните лица имат идентична фамилия, същите се явяват родственици. Твърди се, че и съществуването на родствена връзка сред физически лица - притежатели на капитала, и друго физическо лице - заемало висша държавна служба, не е съображение за отстраняването на юридическото лице от присъединяване в процедурата.
Вписването и изявлението
Възраженията по жалбата от страна на възложителя са, че вписването на смяната на собствеността се случва, откакто Илиев е назначен на поста с сектор точно железниците - 23 декември. Обстоятелството, че Цветан Илиев и Илиана Илиева са деца на Илия Илиев, пък било видно от общественото пространство, като се показва изявление от Илия Илиев в сп. " Градът " отпреди няколко години и приложено като доказателство, където Илиев посочва имената на децата си, като има и снимков материал. Отделно досега на подаването на офертата - 14 януари 2022 година, Илиев е зам.-министър и в този смисъл е налице частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективното осъществяване на пълномощията.

Според Комисия за защита на конкуренцията обаче липсват каквито и да е данни и няма показани доказателства за направена инспекция от страна на комисията по отношение на съществуването или неналичието на родствена връзка сред лицата Илия Илиев, Илиана Илиева и Цветан Илиев, като сходството в имената и изявлението в списание нямат доказателствена мощ. Комисията не открива детайли и моменти на спор и в последна сметка анулира решението на НКЖИ за преустановяване на търга, като НКЖИ би трябвало и да заплати 3700 лева на " Трансгео ", и връща процедурата на стадий оценка на офертите. Към публицистичното привършване на броя не е ясно дали НКЖИ ще апелира това решение в съда.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама Сега накъде
Други търгове също не текат без проблеми. Откритата на 21 декември 2021 година социална поръчка за правене на отчет за Оценка на въздействието върху околната среда е прекъсната заради липса на предложения в избрания период и доникъде на месец май 2022 година следва повторното и оповестяване. Предстои и осъществяване на предварителни археологически изследвания по трасето, както и изработването на разбора " разноски - изгоди ".

Сега прогнозите на министерството са дейностите по плана, които включват планиране, правене на Подробен устройствен план и други нужни подготвителни процедури, да бъдат финализирани при започване на 2024 година Или строителството ще е още по-натам.

Всичко това, несъмнено, ще се случи, в случай че политическите назначения вземат решение проблеми, а не основават такива.
Историята на една линияРешението за жп връзката сред Бургас и Поморие води своето начало още от края на XIX век, само че действителни дейности по този начин и не се подхващат. Въпросът е подложен отначало през 1922 година от община Бургас поради повишения товарен трафик, който се транспортира постепенно и скъпо с каруци. Решението за изцяло създаване, защото има частични жп връзки сред мина " Черно море ", солниците и пристанище Бургас и сред поморийските солници и Поморие, е взето на 3 май 1923 година Откриването е в края на 1925 година Линията е теснолинейна и започвала от Централна гара Бургас, край митницата и пристанището, край настоящия хотел " Приморец ", Морската градина и около морето е достигала солниците, а по-късно през Сарафово и до Поморие. Няколко години по-късно се създава план за линия с обикновено междуосие и новото трасе е построено през 1939 г.Въпреки че Общинският съвет в Поморие взема решение то да следва пътя на остарялата линия през Сарафово, в последна сметка от София преценят, че е по-добре да обикаля през местността Соката, с цел да може да развива по-висока скорост. Освен това тя е изведена и от Бургас, като трасето стартира от товарната гара (страта гара, в този момент " Владимир Павлов " ), минава през промишлената зона на Бургас през колодрума, от южната страна на Атанасовското езеро през Солниците към мина Черно море, село Лъки и Поморие.Използването на линията за транспорт на пасажери продължава единствено 32 години и поради развиването на автомобилния превоз влаковете стопират през 1971 година, след което жп линията, която минава през града и продължава край морето, се употребяват извънредно рядко, и то единствено за товарни цели. През 2007 секторът сред Сарафово и Поморие е демонтиран, а в този момент товарни транспорти се правят единствено от бургаските солници. class= " row " > Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Калина Горанова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР