45 години след като за първи път се заговори за

...
45 години след като за първи път се заговори за
Коментари Харесай

Нов подводен тунел може да свърже Европа и Африка с влак

45 години откакто за първи път се заприказва за тунел, свързващ Испания и Мароко, то най-сетне е допустимо тази концепция да се осъществя. Ако това се случи, то тунелът ще е подготвен до 2030 година, написа Euronews. Понастоящем полетите сред испанската столица Мадрид и мароканския град Танжер, стратегическа врата сред Африка и Европа от финикийски времена, лишават час и половина.
Тунелът
Очакванията са планът под Гибралтарския пролив да сътвори нова влакова услуга сред двете страни със спирки от Мадрид до Казабланка, на 300 километра южно от Танжер.

Цялото пътешестване с трен евентуално ще отнеме пет часа и половина и ще предложи по-устойчив вид за пътешестване.

Въпреки проектите за връзката, оповестени преди десетилетия, Националната компания на Мароко за проучване на Гибралтарския проток (SNED) и нейният испански сътрудник, Испанското общество за закрепена връзка през Гибралтарския проток (SECEGSA), се споделя, че подхващат изследвания в региона, с цел да ревизират какъв брой жизнерадостен е планът – прочут като „ Фиксираната връзка “ – през 2020-те години.

Миналия месец испанският външен министър Оскар Пуенте посети Мароко, с цел да приложи проекта в деяние, като сподели, че ще бъде избрана дата за среща „ допустимо най-скоро “, с цел да се завърши транспортната връзка.

Ако това се случи, тунелът ще бъде дълъг 27.6 км. На този ранен стадий няма доказани разноски, само че се пресмята, че плануваният маршрут може да доближи милиарди евро.

По време на срещата си с публични лица в мароканската столица Рабат Пуенте сподели, че позитивните връзки сред двете народи ще оказват помощ за поощряване на развиването на по-добра инфраструктура и транспортни връзки.

Досега испанското държавно управление е отпуснало 2.3 милиона евро средства за SECEGSA, с цел да прегледа по-задълбочено схемата.

Според уеб страницата за железопътни вести Railtech.com маршрутът на тунела ще минава от Пунта Палома в Тарифа до Пунта Малабата в залива на Танжер.

Той ще бъде изкопан до оптималната дълбочина от 300 метра и ще има оптимален надолнище от три %.

Очаква се завършването на плана да отнеме до пет години - което значи, че може да бъде подготвен в точния момент за футболното злато през 2030 година като ефикасен метод за свързване на двете страни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР