Въпреки вота в ЕвропарламентаАнти-българската поправка бе отхвърлена с 353 гласа

...
Въпреки вота в ЕвропарламентаАнти-българската поправка бе отхвърлена с 353 гласа
Коментари Харесай

Брюксел скастри София и Скопие за споровете

Въпреки вота в Европарламента
Анти-българската корекция бе отхвърлена с 353 гласа против 232

Историческата правдивост победи, настоя Ангел Джамбазки

Двустранните съглашения сред Северна Македония с Гърция и България би трябвало да се ползват добросъвестно от всички. Насърчавам Скопие и София да удвоят напъните за реализиране на взаимноприемливо решение по откритите въпроси. Призовавам за възпиране от изказвания и дейности в нарушаване на по-широките европейски ползи. Това съобщи в четвъртък пред Европейския парламент еврокомисарят по въпросите на съседството и разширението на Европейски Съюз Оливер Вархей, по време на дебатите предшествали гласуването на отчета за напредъка на Северна Македония и Албания по пътя им към Европейски Съюз, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция. Вархей изрази вяра договарянията сред Скопие и Брюксел за присъединение да стартират до юли.

По неговите думи промените в Северна Македония би трябвало да продължат. Добросъседските връзки са съществена част от пътя към Европейски Съюз, уточни Вархей. Той добави, че пред Скопие остава още доста работа за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност, и за налагане на законността.

След дебата, евродепутатите отхвърлиха препоръчаната корекция в отчета, в която представители на българското държавно управление се упрекваха в “провокативни изказвания по исторически въпроси”, засягащи Скопие и “призоваха да се въздържат от сходни изказвания макар продължаващата предизборна акция в България”.

Тя бе отхвърлена с 353 гласа, поддържаха я 232-ма, а 97 се въздържаха.

“Историческата правдивост победи. И заради нашите старания, антибългарската “поправка” в отчета за Македония отпадна. За жал и тъга на жълтопаветните македонисти и соросоидните им “медии”, съобщи малко след края на декларациите в пленарна зала преди гласуването на текста българският евродепутат от Ангел Джамбазки от Вътрешна македонска революционна организация в профила си във фейсбук.

По време на дебатите той уточни, че в Северна Макезония се прави фрапантно нарушение на главното човешко право - на самоопределяне. Джамбазки даде образци със закани и напън против хора, които намерено са декларирали българската си етническа принадлежност. “В Република Северна Македония се горят български флагове, това е Северна Корея. Българското държавно управление пази историческата истина”, заключи той.

По време на диалозите, докладчикът по напредъка на Северна Македония Илхан Кючюк, означи достиженията по дългия и сложен път на промените и отстъпките по пътя към Европейски Съюз. Той уточни, че в отчета на Екологичен потенциал за страната се съдържа апел партиите в Северна Македония да се въздържат от националистическа и провокативна изразителност, както и гледище за спомагателни промени - по-дълбоки и по-бързи.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР