Въпреки трудната година, белязана от коронавирус пандемията и затруднения в

...
Въпреки трудната година, белязана от коронавирус пандемията и затруднения в
Коментари Харесай

BMW Group България - преглед на търговското представяне 2021

Въпреки сложната година, белязана от ковид пандемията и усложнения в световните вериги на доставки, BMW Group България регистрира растеж в комерсиалното показване и на трите марки, които показва на българския пазар и положителен тренд при потребителското търсене. При марката BMW броят на осъществените през 2021 година коли е 1000, което съставлява 15% растеж спрямо миналата година. При MINI продажбите се усилват също с 15% до 98 доставки. Представянето на BMW Motorrad е най-хубавото досега, като мотоциклетното поделение на компанията реализира растеж от 25% и 121 скутери и мотоциклети предадени на щастливи клиенти.

За комерсиалния триумф на марката BMW в България значение имат всички моделни серии, като изключително известни на пазара са моделите от фамилията BMW X, които заемат първите позиции във връзка с продажбите. Най-продаван модел е BMW Х5 (151), следван от BMW X7 (124) и BMW X6 (89). Запазва се наклонността делът на моделите от BMW X фамилията от общите продажби да надвишава 50%, като през 2021 доближава до 61%.

BMW Group се ангажира с развиването на електромобилността като движеща мощ за стабилно развиване. През идващите десетина години компанията възнамерява да пусне на пътя към 10 милиона напълно електрически коли. Електрифицираните модели - plug-in хибриди и напълно електрически - предлагани от BMW не престават да набират известност в България и през 2021 година Общите доставки на електрифицирани транспортни средства са 111 (45 BEV и 66 PHEV), което съставлява пазарен дял от 11% и растеж от 82% на годишна база. Лидер в реализацията в този сегмент продължава да бъде BMW i3 (28), следвано от X5 xDrive 45e (26) и iX3 (12). С разширение на моделните оферти и изключително след въвеждането на пазара на софтуерните флагмани BMW iX и BMW i4, надлежно от ноември 2021 и февруари 2022, упованията на BMW България са наклонността на разширение на пазарното наличие на електрифицирани транспортни средства да се резервира.

Традиционно мощно на българския пазар е представянето на високопроизводителните и производителни коли на подразделението BMW M GmbH. Общо те заемат 22% дял от продажбите. Толкова (22%) е и делът, в реализацията на марката BMW, на коли от първокласния сегмент, като реализират растеж от 11% по отношение на миналата година.

Анализът на разновидностите на задвижването демонстрира, че се резервира наклонността за понижаване на каузи на дизеловите мотори, която се следи през последните години. През 2021 година техният дял е 49%, пораства делът на бензиновите мотори – 39%, нараства делът и на Plug-in хибридите - 6,5%, а напълно електрическите са 4,5%.

При избора на компановка, делът на четирицилиндровите редови мотори е 28%, а на трицилиндровите - 6%. Във високия клас 48% от клиентите избират шестцилиндрови бензинови или дизелови мотори, а 13% осемцилиндрови.

Сред акцентите за 2022 година са моделната атака в компактния сегмент - новото BMW Серия 2 Купе, новото Серия 2 Active Tourer и новото BMW X1, което ще включва и напълно електрически модел, както и обновяването на първокласния сегмент, което ще покаже изцяло нова композиция от най-хубавото преживяване при шофиране, най-хубавото цифрово преживяване и лукса. С напълно нови iDrive и BMW Operating System 8 клиентите на BMW ще могат повече от всеки път да основат интуитивна, прочувствена и естествена връзка със своя автомобил.

50-тата годишнина на M GmbH е идеалната платформа за редица вълнуващи високопроизводителни и производителни модели, в това число първият неповторим за марката BMW M автомобил от 40 години и едвам втори, в нейното битие - BMW XM, чието произвеждане стартира в края на годината.

При марката MINI водач в продажбите е MINI Countryman (42), следван от MINI Hatch с три порти (32). Електрификацията на моделите на марката се прави оценка изключително високо от нейните фенове и общо 30% от продажбите са електрифицирани транспортни средства - електрическото MINI Cooper SE (22% от общите продажби на марката) и plug-in хибрида MINI Countyman Cooper SE (8%).

През 2021 година BMW Motorrad реализира най-голям търговски резултат на българския пазар. Реализацията на марката доближава 121 мотоциклета, като водачеството резервират R 1250 GS ADVENTURE (23), R 1250 GS (19) следвани от C 400 GT (11).

В международен проект BMW Group завърши предходната година със забележителен напредък. В съпоставяне с 2020 година, марката BMW е осъществила 2 123 795 нови автомобила по целия свят или растеж от 9,1%, което я прави най-търсената марка в премиум сегмента. Общият търговски резултат на BMW Group доближава 2 521 525 автомобила BMW, MINI и Rolls-Royce, продадени по целия свят, и растеж от 8,4% спрямо 2020 година

Електрифицираните модели съставляват 13% от световните продажби на BMW и MINI през 2021 година В числа това значи 328 316 нови коли, което е със 70,4% повече по отношение на година по-рано. В Европа делът на електрифицираните транспортни средства осъществени от Групата към този момент е 23% или 225 415 доставки.

BMW M GmbH, реализира най-успешната година, в своята история и с реализацията на 163 542 високопроизводителни и производителни коли реализира растеж от 13,4%., запазвайки водачеството си в своя сегмент.

Глобалните продажби на MINI доближават 302 144 - с 3,3% повече спрямо 2020 година Британският премиум производител реализира дял от 17% за електрифицираните си модели, като един от всеки три автомобила доставени на клиенти е напълно електрическо MINI Hatch с три порти.

BMW Motorrad, регистрира 2021 година като най-успешната година от своето битие. Общият брой на мотоциклети и скутери доставени на крайни клиенти по целия свят доближава 194 261, с 14,8% повече в сравнение с година по-рано.

По време на конференцията за показване на комерсиалните резултати дебют за българския пазар направихановото BMW i4 и новото BMW Серия 2 Active Tourer.

BMW i4 съчетава прогресивния дизайн с изключителна аеродинамика, наелектризираща динамичност на ръководството, комфорт и висок пробег с помощта на забележителната си успеваемост. За него са присъщи както насладата от шофирането, по този начин и устойчивият метод: това включва и дълготрайното качество с 8 години гаранция за високоволтовата батерия (до най-много 160 000 км), както и щадящото ресурсите произвеждане. При въвеждането на пазара се предлага избор сред две задвижвания: BMW i4 eDrive40 (250 кВт/340 к.с.) с пробег до 590 км (WLTP) и BMW i4 M50 (400 кВт/ 544 к.с.) като първия изцяло електрически M модел. Той форсира от 0 до 100 км/ч за 3,9 секунди и развива оптималната скорост от 225 км/ч. И двата модела са оборудвани с високоволтова батерия с потенциал 80,7 кВтч (нето).

Моделът се предлага в България на цени от 112 900 лева с включително Данък добавена стойност за BMW i4 eDrive40 и 140 900 с включително Данък добавена стойност за BMW i4 M50.

За новото BMW Серия 2 Актив Турър са присъщи пространствената функционалност, типичната за марката наслада от шофирането и извънредно напредничавата устременост. Второто потомство на модела на спортния всеобхватен гений в премиум компактния сегмент се отличава с очебийно динамичен и експресивен дизайн в ясния език на формите на BMW. Неговият фундаментално осъвременен интериор съчетава гъвкавите благоприятни условия за прилагане с съвременна геометрия и BMW Curved Display в стила на BMW iX. Освен това новото BMW Серия 2 Актив Турър е и пионер във връзка с нововъведенията при задвижването, асистиращите системи, ръководството и свързаността. Опростената функционалност, прогресивните характерности и изключителното, доста по-всеобхватно по отношение на предходния модел серийно съоръжение вършат новото BMW Серия 2 Актив Турър изключително атрактивно за дейните, начин на живот насочени целеви групи. При въвеждането на пазара се оферират 4 разновидността на модела с предно задвижване и мощ от 100 кВт/136 к.с. до 160 кВт/218 к.с. Автомобилната архитектура модела, създаван в завода на BMW Group в Лайпциг, е ориентирана както към мотори с вътрешно горене, по този начин и към електрифицирани задвижвания, като единствено след няколко месеца гамата ще бъде разширена с два Plug-in хибридни модела.

Цените за България стартират от 64 700 лева с вкл Данък добавена стойност за новото BM Серия 2 Active Tourer 218i до 70 500 лева с вкл Данък добавена стойност за новото BM Серия 2 Active Tourer 223i.

*Източник: www.bmw.bg
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР