Въпреки срива на няколко банки в САЩ, цената на Биткойн

...
Въпреки срива на няколко банки в САЩ, цената на Биткойн
Коментари Харесай

Цената на Биткойн е нараснала с 50% през тази година, надминавайки акциите и златото

Въпреки срутва на няколко банки в Съединени американски щати, цената на Биткойн е повишена с 50% през тази година, надминавайки главните борсови показатели и първични материали.

На 1 януари Биткойнът стартира да се търгува на цена малко над 16 500 $. Миналата сряда той се колебаеше към границата от 25 000 $, с помощта на ралито, което стартира в неделя.

Скокът на цената през тази година идва, откакто през предходната година Биткойнът се срина с 65% след редица огромни сривове на планове и хедж фондове, банкрути, проблеми с ликвидността и банкрута на FTX, една от най-големите тържища за криптовалути в света.

Неотдавнашното повишаване е ненапълно изненадващо, като се има поради банкрутите на Silvergate Capital и Signature Bank, двама от най-големите кредитори на криптоиндустрията. Silicon Valley Bank, обсъждана като гръбнак на софтуерната стартъп промишленост, също банкрутира.

Скокът на биткойн с 50% през тази година е отражение на това какъв брой подтиснат беше той след срутва на FTX, изменящите се вероятности за лихвените проценти и неуспеха (и възкръсването) на SVB.

казва Антони Тренчев, съосновател на платформата за крипто търговия Nexo, пред CNBC.

От пика си от близо 69 000 $ през ноември 2021 година биткойнът към момента е в спад с повече от 60%.

Ето някои от главните аргументи за повишаването на биткойн.

Банкови банкрути

Макар че банкрута на Silvergate, Signature Bank и SVB шокира финансовите пазари, възобновяване на биткойн може да бъде подхранвано и от същите тези банкрути, съгласно Виджай Айяр, вицепрезидент по корпоративното развиване и интернационалните въпроси в криптоборсата Luno.

Събитията от миналата седмица, свързани с банкрута на SVB и други банки насочиха вниманието към силата на децентрализираните валути, които хората могат напълно да пазят и имат. Децентрализираните финанси стартират да се постановат като идея за доста повече хора в този момент.

каза Айяр

Биткойнът се назовава децентрализирана валута, тъй като не се емитира от едно лице като централна банка. Вместо това тя разчита на базова технология, наречена блокчейн, а мрежата ѝ се поддържа от общественост.

Регулаторните органи на Съединени американски щати обаче трябваше да се намесят, с цел да подсигуряват депозитите на клиентите в тези банки.

Тренчев от Nexo съобщи, че намесата „ подсети на вложителите за структурните дефекти на американската банкова система и на американския $, който я поддържа – аргументи, заради които тази седмица наблюдавахме бягство към Биткойн “.

Привържениците на Биткойн настояват, че цифровата валута е метод вложителите да се предпазят от ходовете на централните банки, изключително от количествените удобства и по-хлабавата финансова политика, които съгласно тях ерозират цената на фиатната валута. Поддръжниците акцентират лимитираното предложение на биткойн като основна характерност на това, че той е средство за предпазване на стойност.

Перспективи за лихвените проценти

Банковите банкрути пристигнаха след година на повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас на Съединени американски щати (FED). Проблемът на SVB беше, че тя трябваше да продава активи, основно скъпи бумаги, с цел да укрепи салдото си, защото вложителите изтегляха средства, само че тя продаде тези активи на огромна загуба, защото повишението на лихвените проценти намали цената на скъпите бумаги.

Някои анализатори допускат, че стресът във финансовия бранш може да забави темпа на повишение на лихвените проценти от страна на FED, което може да подкрепи рисковите активи, като да вземем за пример акциите и биткойна. Това се случи даже откакто дни преди банковите банкрути ръководителят на FED Джером Пауъл съобщи, че лихвените проценти евентуално ще бъдат по-високи, в сравнение с чакаха политиците.

Биткойн против акции

Биткойнът е повишен с 50% през тази година. За разлика от него, софтуерният показател Nasdaq, с който биткойнът е бил тясно обвързван в предишното е повишен с 12% от началото на годината до момента. S&P 500
е повишен с 2,5%.

Златото, което се преглежда като актив, към който вложителите се насочват по време на пазарни разтърсвания, се е повишило с малко над 3% през тази година.

Не са доста стоките или борсовите показатели, които са победили биткойн. Що се отнася до самостоятелните акции, Meta се е повишила с към 60% от началото на годината до момента.

Сред главните криптовалути, Етериум се е повишил с 42% през тази година, а Solana – с над 100%.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР