Въпреки съществуването на термина слънчева алергия“, слънчевите лъчи сами по

...
Въпреки съществуването на термина слънчева алергия“, слънчевите лъчи сами по
Коментари Харесай

Слънчева алергия – видове, причини и лечение

Въпреки съществуването на термина „ слънчева алергия “, слънчевите лъчи сами по себе си не са алергенни. Напротив, слънчевата светлина в безвредни количества има удобен резултат върху човешкото тяло – усъвършенства настроението, предизвиква усвояването на витамин D и подтиква имунитета. Причината за появяването на заболяването е сензитивност на организма към действието на ултравиолетовите лъчи. Именно тази сензитивност, а не слънчевите лъчи, предизвикват признаци на слънчева алергия. Лекарите назовават ​​това заболяване „ фотодерматит “. Най-често слънчевите алергии се появяват при деца или при бременни дами.

Вижте още:

Като предписание фотодерматитът може да се появи през интервал, когато човек е изложен на доста излагане на слънце, прекарвайки доста време навън, т.е. напролет и лятото. Но можете да провокирате тази болест през зимата: в края на краищата някои стартират авансово да се приготвят за плажния сезон, посещават солариум, а някой през студения сезон отива на юг или в тропическите страни за в допълнение слънце. Затова слънчевата алергия се трансформира в целогодишно заболяване за мнозина.

Защо се появяват признаци на слънчева алергия

Вътрешните и външните аргументи способстват за появяването на фотодерматит.

Вътрешните аргументи включват:

  • хронични болести на черния дроб и надбъбречните жлези;
  • някои метаболитни заболявания;
  • слаба имунната система;
  • лимитирано количество меланин в кръвта;
  • нарушена функционалност на щитовидната жлеза;
  • възрастни и деца със светла кожа.

Външни аргументи са въздействието на веществата върху тялото, които могат да бъдат разграничени на три огромни групи:

  • Фурокумарините са специфични субстанции, отделяни от растения като, пащърнак, пепел, магданоз, копър, жълт кантарион и могат да причинят алергии;
  • Маслото от бергамот, лавандула, мускус, сандалово дърво също има алергичен ефект;
  • Компоненти на козметиката – еозин, парааминобензоена киселина, ретиноиди, борна и салицилова киселини, фенол, живачни съединения;
  • Лекарства – сулфонамиди, барбитурати, хлорпромазин, някои антибиотици (доксициклин, тетрациклин), някои сърдечно-съдови медикаменти (амиодарон, тразикор), цитостатици, орални контрацептиви, някои нестероидни противовъзпалителни медикаменти (индометацин, кетопрофен, напамроксен), и двете под формата на таблетки и под формата на мехлеми, кремове и гелове;
  • Козметичният пилинг, татуировки, даже краткотрайни, също могат да предизвикат фотодерматит.

Симптоми на слънчева алергия

Алергията към слънцето най-често се демонстрира посредством фотодерматоза, т.е. дермални признаци. Фотодерматозата може да наподобява като добре познатото слънчево изгаряне, фотофитодерматит, фототоксична реакция, лека екзема, сърбеж, слънчева уртикария.

  • Слънчево изгаряне в композиция с алергични прояви. Това е остра фототравматична реакция, която се демонстрира посредством инфектиране на кожата и през последните 20 години все по-често предизвика меланома (рак на кожата).
  • Хроничното ултравиолетово облъчване, което не наподобява на класическа алергия, само че процесите, протичащи вътре в тялото, са доста сходни на типичния имунен отговор на алергенна инвазия. Фотостареенето може да докара до хиперпигментация, понижен тургор на кожата, нараснала сензитивност и леки вътрешни кръвоизливи.
  • Контактът с растения, които са фототоксични, също може да предизвика фотодерматоза. Такива растителни сенсибилизатори включват всички растения, съдържащи салицилати и кумарини.
  • Слънчевата екзема и слънчевият сърбеж са типични прояви, за слънчева алергия.
  • Алергията може да се прояви като полиморфна дерматоза, т.е.зависим от светлина обрив.

Необходимо е да се прави разлика сред фотодерматит и фотодерматоза. Това е много елементарно.

Фотодерматитът , който се смята за отровен, се характеризира с обриви по сектори от тялото, изложени на слънчевите лъчи: там се появяват мехури, които по-късно се пукат и кожата на тези места става пигментирана.

Фитофотодерматитът е доста зачервяване на кожата, поява на неправилни мехури и сърбеж. Хиперпигментацията не е локализирана.

Типичният фотоалергичен дерматит наподобява на обрив, от време на време като разпространяване на дребни мехури съпроводени от сърбеж. Също по този начин, алергията към слънцето може да се прояви като сливащи се мехури, локализирани на лицето. След това обривът последователно се популяризира по шията и надолу по цялото тяло.

Фотодерматозата се характеризира с пораждане на хиперпигментация и еритема, а в по-тежките случаи се образуват мехури. Наблюдава се ясно обрисувана граница сред засегнатите сектори и хубавичко кожа; появява се възприятие на парене и мощен сърбеж.

Препоръки и лекуване

При първите признаци на слънчева алергия би трябвало да се консултирате с доктор и да следвате прецизно инструкциите му.

Първата рекомендация на доктор за всяка алергия е да се изключи или понижи контактът с алергена.

  • Избягвайте директната слънчева светлина, стойте на сянка;
  • Откажете се от солариума;
  • Използвайте слънцезащитен крем с най-малко 30 SPF, нанесете го върху тялото си 20 минути преди да излезете навън;
  • Не забравяйте да носите шапка;
  • Намалете до най-малко потреблението на грим, кремове, парфюми и др;
  • Ако приемате медикаменти деликатно прочетете инструкциите – медикаментите не би трябвало да съдържат субстанции, които могат да предизвикат фотодерматит;
  • Избягвайте контакт с растения, съдържащи фурокумарини.
  • Увеличете приема на храни богати на антиоксиданти и витамини от групата В, като пресни зеленчуци и плодове, те оказват помощ за възобновяване на повредената кожа.

Вижте още:

Как да се оправим със слънчева алергия

Преди да започнете лекуването, е належащо да се отървете от причинителя на алергията – да ограничите контакта с фотосенсибилизиращо вещество, да се предпазите от ултравиолетово излъчване, а също по този начин да разграничите патологията от други дерматологични болести с идентични признаци.

За да се справите с заболяването без отрицателни последствия, е значимо да се консултирате с доктор навреме.

Терапевтичният комплекс включва:

  • глюкокортикостероиди – мас, крем, емулсия;
  • орални таблетки;
  • при мощна алергична реакция – кръвопречистващи инжекции.

Лечението за възрастни и деца е друго и лечението зависи от местоположението на алергията, защото изгарянията на кожата – ръцете, краката, гърба, деколтето се лекуват с някои медикаменти, а на лигавиците (очите) – с други.

Хормонални кремове и мехлеми

Най-ефективните медикаменти за кожни алергии са глюкокортикоидите. Глюкокортикостероидите са мощни медикаменти, употребявани единствено при тежка форма на имунен отговор, предписват се извънредно от експерт след деликатна диагностика и диференциация на алергиите от други сходни патологии. Дългосрочната приложимост на хормонални медикаменти води до нежелани реакции.

Глюкокортикостероидите се отличават по степента на интензивност. Колкото по-силно е лекарството, толкоз по-чести са страничните резултати.

Всяко глюкокортикостероидно средство не се предписва за предварителна защита и се предписва единствено от лекуващия доктор, като се вземат поради признаците. Нежелателно е да се употребяват хормонални медикаменти върху лицето заради риск от развиване на депигментация. Продължителността на лекуването не би трябвало да надвишава 14 дни. Само 20% от повърхността на човешкото тяло се третира с външни глюкокортикостероиди.

Нехормонални кремове и мехлеми

При леко проваляне на кожата е по-добре да употребявате нехормонални медикаменти – кремове и мехлеми. Лекарствата могат да се употребяват дълго време, без да навредят на здравето, защото такива медикаменти не проникват в кръвта, а имат единствено местен резултат, не оказват въздействие върху хормоналния баланс.

Нехормоналните медикаменти са разграничени на няколко категории, според от техните свойства:

  • антисептици
  • противовъзпалителни
  • оздравителен и
  • овлажнители

Нехормонални мехлеми се употребяват за всички хора, без значение от възрастта.

Методи за лекуване на деца

Как да помогнем, по какъв начин да подобрим положението и по какъв начин да предотвратим затрудненията на слънчевата алергия при дете.

В случай на тежка алергия (обикновено се получава в морето), лекарите нормално предписват глюкокортикостероидни медикаменти. Въпреки това, когато се появи алергична реакция при бебе, значимо е да запомните, че глюкокортикостероидите оказват помощ бързо, съвсем мигновено стопират мъчителните процеси, само че се предписват при извънредно тежки положения.

В допълнение към хормоналната, има нехормонална отбрана под формата на кремове, мехлеми, емулсии, които са позволени от раждането на детето. Необходимо е да намажете повредената кожа деликатно, с тъничък пласт, за предпочитане 2-3 пъти дневно.

Под въздействието на слънцето естествено се създава витамин D, който благоприятства укрепването на имунната система, заради което слънчевите процедури са нужни за всички, и изключително за децата.

Трябва обаче да се помни, че продължителното излагане на ултравиолетови лъчи е нездравословно, защото съществува риск от развиване освен на фотодерматоза, само че и на рак на кожата.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР