Въпреки паническия страх, който много хора изпитват при срещата с

...
Въпреки паническия страх, който много хора изпитват при срещата с
Коментари Харесай

Паяците, България и кои са най-опасните видове у нас

Въпреки паническия боязън, който доста хора изпитват при срещата с паяк, тези многокраки другари не са чак толкоз рискови. В България има над 700 разнообразни типа паяци, само че доста малко от тях могат да ни наранят. Напротив, отровата на някои паяци се употребява във фармацията или за производството на пестициди.

Все отново, в тази публикация ще разгледаме родните типове паяци, които въпреки всичко да заобикаляме. Както множеството животни, и те избират да не срещат хора и не ги атакуват самоцелно. Това се случва единствено, в случай че бъдат дразнени, само че от време на време това се случва и без да го осъзнаваме.

В България е много публикуван паякът кръстоносец Araneus diadematus. Н цвят варива от жълто, през сиво до кафяво, а на гърба си има бели петънца, ситуирани под формата на кръст. Той е добродушно животно, в никакъв случай не скача от паяжината върху човек и би трябвало да бъде притиснат или в невъзможност, с цел да ухапе. Отровата му не е смъртоносна, само че може да провокира зачервяване, болежка и оток на ухапаното място, а по-късно и мощен сърбеж, като всичко това може да продължи от един до цели 17 дни.

Един от най-забележителните и красиви, само че отровни паяци е тигровият паяк Argiope bruennichi. Те доближават огромни размери и са жълти на бели и черни линии. Тялото на женските е доста по-голямо от мъжките - до 15 мм. Обичайно виждаме точно женските. Както постъпват доста паяци, постоянно женската изяжда мъжкия след чифтосване. Хапе при същите условия, както и другите паяци - в случай че го принудим. Ухапването не е смъртоносно, само че е мощно мъчително и прилича ужилване от оса.

Единственият в действителност рисков паяк по нашите земи е черният токсичен паяк Latrodectus tredecimguttatus, който е родственик на Черната вдовица. Среща се в южните елементи на страната, Странджа, Сакар, само че през лятото се появява и на север. Прави паяжината си по земята, като се открива и в селскостопански постройки, ниви. Тялото и краката му са черни, а на гърба има присъщи червени петна, само че при някои човеци те липсват и паяците са напълно черни. Тялото им е с размери от седем до 15 мм. Опасни са женските паяци, като са дейни най-вече нощем.

Нападат, в случай че са раздразнени и ухапването се усеща като убождане. След минута или две на мястото се появява синьо-червено леке с бледен ореол. Скоро, след 10-15 минути ухапаният усеща, че е изнемощял, вие му се свят, стартира гадене и повръщане, изпотяване. В тежките случаи може да се стигне до гърчове. Необходимо е незабавно да се потърси лекарска помощ и да се приложи противоотрова. Важно е лекарят да знае точното изложение на паяка, с цел да е сигурен дали в действителност става въпрос а захапване от този тип.

Паяците са по-скоро положителни герои, които обаче имат своята отбрана. Затова най-хубавата тактика за спокойно общуване с тях е просто да не ги дразним и да внимаваме, когато сме измежду природата. Но не и да ги убиваме и ненавиждаме. /lifestyle.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР