Въпреки че по закон у нас обществени ясли и детски

...
Въпреки че по закон у нас обществени ясли и детски
Коментари Харесай

Съд реши, че на градина трябва да ходят и деца без ваксини

Въпреки че по закон у нас публични ясли и детски градини могат да се посещават единствено от деца, които имат наложителните за страната ваксини, съперниците на имунизациите са на път да реализират пробив. Решението на Регионалната здравна ревизия в Сливен да спре от детска градина едно от децата на известния отец Евгений Янакиев от града е директна дискриминация, реши локалният административен съд. Ако решението се удостовери и от горната инстанция - Върховния административен съд, детето ще може да върви на градина макар неналичието на имунизации.

През 2018 година РЗИ Сливен отхвърля достъп до градина на едно от общо деветте деца на отеца, защото родителите му отхвърлят да го имунизират. Не получават и детски помощи за момчето и за една от сестрите му, която също не е ваксинирана. Бащата и майката се жалват в Комисията за отбрана от дискриминация за това, че детето няма достъп до обществен контакт с връстниците си и до професионални педагози. Те смятат за "неправилен, нестимулиран и лекомислен извода на РЗИ - Сливен, че „ неимунизираните деца са изложени на риск от заболяване и слагат в риск имунизираните заради основаване на условия за намаление на груповия имунитет “. Според тях рискови са единствено тези, които са заболели сега, а не в случай че вероятно се разболеят в бъдеще. Освен това наложителни ваксини има единствено за записване в градини и ясли, само че не и в учебно заведение, защото по конституция началното обучение е наложително, написа "Сега ".

Комисията обаче взема решение, че дискриминация няма. Не се лимитира правото на детето на обучение, тъй като посещаването на градина не е наложително, "нормативно откритото обвързване избрани лица да подлежат на наложителна имунизация е в сходство и с други съществени човешки права - на живот, на здравословна и удобна околна среда в сходство с откритите стандарти и нормативи ", т.е. че по този начин се планува превантивна отбрана на децата от заразни заболявания, счита КЗД. Затова и има ограничавания при използването на законодателството за отбрана на правата на индивида - когато става дума за отбрана на здравето или правата и свободите на другите, стимулират от комисията решението си, че дискриминация няма.

В края на предишния месец обаче Административен съд-Сливен анулира решението на КЗД. Основният претекст е, че законодателството дава опция на градина и ясла да вървят и деца, които не са имунизирани по медицински аргументи и имат трайни противопоказания. "Следователно законодателят позволява достъп до предучилищно посещаване в държавно детско заведение и на деца, които не са ваксинирани. Обстоятелството, че се позволява такава категория неимунизирани деца да посещават детска градина, постанова извода, че и тяхното наличие в заведението при едно вероятно заболяване би могло да сложи в риск имунизираните деца. Следователно, в случай че съображенията на законодателя са за прекъсване и попречване разпространяването на епидемии, то би следвало възбраната за достъп до градина на неимунизирани деца да е еднопосочна и безапелационна досежно всички деца без сложени наложителни ваксини. В случая обаче не е по този начин ", стимулира се арбитър Иглика Жекова, и по тази причина счита, че детето на отеца е сложено в неподходящо състояние.

Освен това съдът се съмнява и в довода на РЗИ, че неимунизираните деца слагат в риск ваксинираните. Целта на имунопрофилактиката е точно да се сътвори имунитет, заради което и не следва да съществува риск от заразяване при имунизираните деца, счита съдът.

Съдия Жекова счита още, че "изложените в поддръжка на наложителната имунизация като изискване за достъп до детска градина доводи за предотвратяване от заразни заболявания и епидемии не следва да се приоритизират пред задачата на страната да основава подобаващи условия за развъждане и създаване на психически приспособени, отзивчиви и интелектуално и нравствено пълноценни човеци. Целта на основаването на детски градини е освен подкрепяне на работещите родители в грижите за децата, само че и обезпечаване на условия за социализиране на последните, основаване на потребни привички, в това число и подготовка за идното учебно образование ". Затова и лишаването на детето на отеца от градина може да се одобри като по-неблагоприятно отнасяне.

„ Решението е казус и до момента в България няма друго такова. То е пробив в борбата ни с имунизациите. За страдание, Николай продължава да не e позволен да върви на градина, макар че е в предучилищна възраст, а в България това е наложително “ – разяснява за „ Сливен прес “ отец Евгений. Той и брачната половинка му Венелина имат общо 9 деца, а протосингелът на митрополията и предстоятел на храма „ Свети Димитър “ е открит съперник на наложителните имунизации. Той е на тези позиции намерено, откакто седмото му дете е получило припадък на суматоха при слагането на ваксина против морбили и има проблеми с говора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР