Въпреки че още вчера Столична община бе сигнализирана, че в

...
Въпреки че още вчера Столична община бе сигнализирана, че в
Коментари Харесай

В къпалнята „Мария Луиза“ се сече напук на общината

Въпреки че още през вчерашния ден Столична община бе сигнализирана, че в лятната къпалня „ Мария Луиза “ в Борисовата градина се изсичат здрави дървета, и макар че кметът Йорданка Фандъкова увери, че нарушаванията са прекратени, това очевидно не се случило. Граждани разгласиха фотоси в обществените мрежи, че унищожаването на дървета е траяло и откакто Фандъкова разгласи, че взима ограничения за прекъсване и постанова санкция от 50 000 лева на фирмата-собственик на парцела. Днес от направление „ Архитектура и градоустройство “ към основния проектант Здравко Здравков признаха, че нова инспекция е посочила, че работата с тежка техника в зоната е траяла и че поради това паркът е още по-увреден. „ РазпореденатановапроверкаоткметаФандъкова, подпрякоторъководствонаглавнияархитектарх. Здравков, откри, чеенарушенацелосттанатеренавследствиетежкатастроителнамеханизация, образувалисасеколовозииимапрясноотсеченадървеснарастителност. Извършенитедейностисавдрастичнонарушениенадействащатанормативнауредбаипрякопогазватзаконовитеразпоредби “, оповестиха от НАГ във Facebook. „ ЗарадиустановенитепродължаващидейностипопочистваненаотрязаниклониидърветанатеренакметътФандъковасезираСДВРипрокуратуратазаслучаясисканезаизвършваненапроверка “, оповестяват още от направлението. Припомня се, че теренътнакъпалнятапопадавохранителнатазонанаБорисоватаградина, коятоот 1988 година ерезерватнаградинско-парковотоизкуство.

Вчера Йорданка Фандъкова заяви, че притежателят на „ Мария Луиза “, която не работи от 2005 година, ще бъде санкциониран с 50 000 лева за унищожаването на към 20 дървета на територията на комплекса. „ На представители на компанията е обещано предизвестие и всички действия по унищожаване на дървета са спрени “, съобщи още Фандъкова във " Facebook ". Според НАГ по заповед на кмета през нощта на 1-ви против 2-ри февруари екип на общинска полиция е правил обходи на къпалнята. Тази заран обаче поданици на София разгласиха фотоси и известия в групата " Да спасим Борисовата градина ", че от на разсъмване сечта продължава и че машините разорават терена.  

През лятото на м.г. от дружеството-собственик на къпалнятасъобщиха, че иматпланове да възстановят обекта и да го отворят за гости.От 2003 година насам Столична община е миноритарен притежател в " Парк Мария Луиза " АД посредством общинската компания " Софийски парцели ", което държи 41.96% от собствеността. Останалите 58.04% си поделят компаниите - " Карплеон " ЕООД и " Юромарк асет мениджмънт " ООД. " Юромарк асет мениджмънт " се свързва с известния предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка. " Карплеон " пък е благосъстоятелност на американското сдружение Carpleon. За нея също се счита, че е следена от Гайтански. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР