Въпреки че направиха общи обещания за санкции срещу Русия, ако

...
Въпреки че направиха общи обещания за санкции срещу Русия, ако
Коментари Харесай

Северен поток-2 се оказа червената линия за Шолц при срещата с Байдън

Въпреки че направиха общи обещания за наказания против Русия, в случай че Москва нападне Украйна, американският президент Джо Байдън и немският канцлер Олаф Шолц останаха разединени по една основна тематика – бъдещето на газопровода „ Северен поток-2 “.

Двамата се срещнаха в Белия дом във Вашингтон този понеделник в опит да координират дейностите на двете страни по отношение на рецесията към Украйна. „ Ако Русия нахлуе в Украйна и ние, и НАТО сме подготвени да отвърнем``, сподели Байдън и даде обещание ``бързи и тежки последици`, макар че Съединени американски щати избират дипломацията.

Германският канцлер удостовери отгвора на президента на Съединени американски щати по отношение на глобите за Русия: ``Цената за Москва ще бъде висока``.

В Белия дом и в изявление за CNN обаче Олаф Шолц сподели, че сред него и американския държавен глава има ясно изразено разминаване във връзка с газопровода.

" Северен поток-2 ", който придвижва съветски природен газ по дъното на Балтийско море до Германия, заобикаляйки Украйна, акцентира усложненията на Шолц в ясната му позиция срещу агресията на Русия. Германия е мощно подвластна от съветската сила, което затруднява налагането на строги санкции, без да се рискува прекъсване на доставките на петрол и газ през студените зимни месеци.

По време на конференцията, след срещата в Овалния кабинет, Байдън беше безапелационен, че планът няма да продължи, в случай че Русия нахлуе в Украйна. Според висши представители на администрацията му това е позиция, която той и американски чиновници заемат от седмици, и е била основен миг в полемиките с новото държавно управление на Шолц.

Канцлерът обаче отхвърли даже да назове плана по време на конференцията и не пожела да се ангажира с прекратяването на газопровода, в случай че се стигне до инвазия - позиция, която сътвори проблеми на външния му министър Аналена Бербок по време на визитата ѝ в Украйна. В изявлението за CNN Шолц повтори обещанието си да резервира положителните връзки със Съединени американски щати, въпреки че още веднъж не пожела да обясни желанията си за плана " Северен поток-2 ".

" Всички стъпки, които ще предприемем, ще ги създадем дружно ", съобщи Шолц. " Както сподели президентът, ние се приготвяме за това. Можете да бъдете безусловно сигурни, че Германия ще бъде дружно с всички свои съдружници и изключително със Съединените щати, че ще предприемем същите стъпки. В тази обстановка няма да има разлики “.

Съединени американски щати ясно обявиха, че тръбопроводът няма да бъде осъществен, в случай че Путин реши да нахлуе в Украйна. " Ако Русия нахлуе, което значи танкове или войски да пресекат още веднъж границата на Украйна, тогава към този момент няма да има „ Северен поток-2 ", съобщи Байдън в понеделник. " Ние ще сложим завършек на този план “.

След това изявление Шолц беше запитан от публицистите дали общите дейности с Вашингтон значат и прекъсване на газопровода, само че канцлерът отново избегна въпроса: „ Както споделих, ще действаме дружно, обединени сме и няма да подхващаме разнообразни стъпки “.

Темата е значима и за Украйна, където външният министър на Германия Аналена Бербок дойде за среща с президента Володимир Зеленски. В последния миг тя беше анулирана поради „ неточност в планирането на програмата “. Източник, непосредствен до украинското държавно управление, оповестява пред CNN, че повода в действителност е била неналичието на твърда позиция от страна на Берлин, че ще изостави „ Северен поток-2 “ при съветска инвазия.

Източникът на американската медия споделя, че друга от аргументите била решението на Германия да обезпечи „ смъртоносно оръжие “ на Киев.

Шолц съобщи, че Бербок въпреки всичко се е срещнала с украинския външен министър, а канцлерът ще ѝ разпореди да стигне до „ фронтовата линия “ и да „ изследва обстановката “.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР