Въпреки че и двете опции са валидни в повечето случаи,

...
Въпреки че и двете опции са валидни в повечето случаи,
Коментари Харесай

Контролер срещу клавиатура и мишка: Кое е по-добро за гейминг?

Въпреки че и двете варианти са годни в множеството случаи, коя от тях - клавиатура и мишка или контролер е в действителност идеалната алтернатива за гейминг?

Емил Василев преди 7 минути 7 Сподели

Най-четени

IT НовиниДаниел Маринов - 20:22 | 24.04.2023

Сълзите на плачещата скулптура на Дева Мария бяха тествани, разкриха необикновена субстанция

АвтомобилиИван Давидов - 21:06 | 25.04.2023

Новата E-класа на Mercedes-Benz е тук!

IT НовиниДаниел Маринов - 18:26 | 24.04.2023

Компания построява акумулатори, вдигащи и спускащи 24-тонови тухли за предпазване на сила

Емил Василевhttps://www.kaldata.com/

Джойстик или клавиатура и мишка? Този спор се води в конкуренцията за компютърни системи от времето, когато съществуват компютри и конзоли за игри. Този спор се е пренесъл и върху другите им стилове за въвеждане по дифолт.

Днес можете да употребявате и двете на всяко устройство, което ви харесва по един или различен метод. Въпреки това към момента съществува въпросът коя настройка е по-добра. Изглежда, че няма еднопосочен отговор, само че Make Us Of разгледаха всички причини в разнообразни контексти, с цел да разберете кой вид е по-добър за гейминг.

Ергономичност и точност

Откакто съществува, Nintendo е пионер в дизайна на хардуера на контролер и в средата на 80-те години на предишния век показа известния контролер NES с форма на кутия. Въпреки че беше сполучлив, той не беше ергономичен, с остри ръбове и неприятен дизайн Изработката му го правеше неуместен за потребление от доста хора за продължителни интервали от време.

Оттогава насам Microsoft и Sony усъвършенстваха занаята на Nintendo, като се движеха там, където Nintendo пълзеше и сътвориха един от най-удобните хардуерни детайли, познати на геймърите.

Съвременните контролери се отличават с комфортен захват, разположение на бутоните и разположение на палците, които не могат да се сравнят с елементарната клавиатура. Единственият съперник на актуалната ергономичност на контролерите са геймърските мишки, а те имат лимитирана функционалност.

Най-големият минус на двойката клавиатура и мишка е, че с цел да работи дейно, тя се нуждае от повърхнина. Затова контролерите са по-лесни за потребление в разнообразни позиции за по-дълго време.

Въпреки това контролерите по своята структура не могат да заменят прецизността, която оферират клавиатурата и мишката. С мишката можете да бъдете по-точни при насочването, а някои геймърски мишки даже имат усъвършенствани честоти за по-висока акуратност.

А и всички знаем какво е да се мъчиш да напишеш нещо с контролер. Всяка игра, която изисква от вас постоянно да въвеждате неща, ще би трябвало да отстъпи на точното писане, което клавиатурата дава.

Съвместимост и еластичност

Можете да употребявате контролер със всичко. Например можете да свържете контролер към таблет с Android, можете да свържете контролера DualSense PS5 към Mac и още доста други комбинации. Контролерите от ново потомство могат да работят с съвсем всичко.

Нещо повече, разработчиците на игри знаят това и постоянно разрешават игрите да бъдат налични и за хората, които избират контролери (дори и да не става въпрос за конзолна игра). Тази съгласуемост надвива над сдвояването на клавиатура и мишка, които постоянно нямат място в по-малките устройства като телефони и таблети.

Разбира се, можете да свържете клавиатурата и мишката си към последните две генерации Xbox и PlayStation, само че поддръжката им в голям брой конзолни игри е доста лимитирана и въпреки че можете да свържете клавиатура и мишка към Nintendo Switch, не можете да ги употребявате за игра на игри.

Мястото, където клавиатурата и мишката блестят е в тяхната еластичност. Тази двойка входни устройства е това, от което се нуждаете, с цел да играете съвсем всяка игра. Двойката клавиатура и мишка просто разполага с по-голямо многообразие от игри.

Кое е по-добро за другите типове игри?

Ето лист на жанровете игри и най-хубавия за тях способ за игра.

Игри за контролери

Игрите, които не изискват голям брой дейности в действително време са подобаващи за контролери. Ето някои образци:

Платформени игри: Те имат лимитирани придвижвания и дейности. Обикновено героят би трябвало да се движи единствено по двуизмерен път и има стеснен набор от качества, които елементарно могат да бъдат задействани с един или два бутона. Ето за какво Super Mario е страховит за конзолите на Nintendo. Бойни игри: Игри като Tekken и Mortal Kombat разчитат на бързо и тъкмо натискане на бутони и положително време за реакция. Те не могат да се възползват от клавиатурата и мишката по никакъв метод. Противникът към този момент е прихванат и няма потребност от прецизността, която ще обезпечи мишката. Игри със шофиране: Контролерът може да помогне за преструване на чувството за натискане на педала (благодарение най-много на функционалността за адаптивно натискане). Палецът също може да ви даде чувството за придвижване на кормилото, като в същото време ви дава опция да определите интензивността на завиването. Спортни игри: Общоприетите спортни игри като FIFA, NBA 2K и NHL са по-добри за игра с контролер и това е по този начин, тъй като, също като бойните игри, те изискват тъкмо натискане на бутоните и добре премерени реакции.

Игри за клавиатура и мишка

Всичко, което изисква точност и акуратност в действително време е по-добре да се играе с клавиатура и мишка. Ето някои образци:

Шуутъри от първо лице: Във всяка FPS игра най-важното е времето за реакция и точността. Без прицелване няма по какъв начин състезател с контролер да е на същото равнище като подобен с мишка, тъй че за игри като Fortnite и CS би трябвало да употребявате клавиатура и мишка. Стратегически игри в действително време: Представете си, че играете Age of Empires с контролер. Това е игра, която изисква да избирате и премествате единици, да движите камерата по картата и да изграждате структури, и да вършиме всичко това бързо. Само мишката може да движи камерата и да клика върху единиците с задоволително комфортна скорост. MOBA игри: Игри с бойни арени като Dota 2 и League of Legends изискват от играча да бъде акуратен при прицелването и да употребява качества, заложени на клавишни комбинации. Използването на контролер е допустимо, само че това ще ви сложи в неравностойно състояние.

Сингълплейър RPG игри

Сингълплейър RPG-тата са идеалният образец за това какъв брой равностойно комбиниране имат контролерът и клавиатурата и мишката. Можете да употребявате и едното и другото, според от желанията си.

Тъй като в сингълплейър RPG-тата нямате конкуренция с други хора, можете да играете при свои лични условия. Играчите с контролер ще разполагат с помощ при прицелване, а играчите употребяващи мишки, могат да се насладят на прецизността.

Например можете да се забавлявате и с двата метода за въвеждане, в случай че играете игри като The Witcher 3 или Hogwarts Legacy.

Контролер против клавиатура и мишка: Кой печели?

От позиция на чистата игра няма победител. Това е единствено избор дали да жертвате прецизността или комфорта.

Въпреки това, откакто се прибавят и други негеймърски детайли, клавиатурата и мишката печелят премията. Контролерът не може да се съпоставя с това, което можете да вършиме на компютъра с клавиатура и мишка. С него писането и навигацията са доста по-лесни.

Въпрос на желания

В последна сметка всичко се свежда до вас. Използването на клавиатура и мишка е за мощните играчи, до момента в който контролерът е за елементарните играчи, само че и двата разновидността са удачни.

Няма причина да се ограничавате единствено до един жанр на игра. Използвайте и двете, защото те работят за вас, и изберете коя от тях ви обезпечава най-хубаво преживяване. Няма неверен метод да играете игри.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР