Ваксинираните гражданите не може да се подлагат на същите ограничения

...
Ваксинираните гражданите не може да се подлагат на същите ограничения
Коментари Харесай

Адв. Мария Шаркова: За ваксинираните не може да важат същите ограничения

Ваксинираните жителите не може да се подлагат на същите ограничавания като неимунизираните. Това разяснява в събота адв. Мария Шаркова, която е един от най-хубавите български специалисти по здравно право и отбрана на човешките права.

“Към момента в доста страни, в това число в България, са въведени общи, използвани по отношение на всички, ограничавания във връзка с: достъп до избрани места (ресторанти, кина, теарти, музеи, религиозни храмове), опция за пътешестване (забрана за влизане през границите на дадена страна, с изключение на при съществуване на избрани условия), достъп до планова здравна помощ, достъп до присъствено образование в учебните заведения и детските градини, карантиране след пътешестване или при контакт с болен “, припомня адв. Шаркова.

Основният юридически въпрос е дали тези ограничения се наложени съразмерно - дали подхождат на задачите, които страната желае да реализира - ограничим разпространяването на болестта, ограничение на броя на тежките и смъртните случаи, както и да се защищити здравната система от натоварване.

Цитирайки известните до този миг научни данни, адв. Шаркова припомня, че имунизираните хора са 100% защитени от тежко развиване на болестта, т.е не съставляват риск да натоварят здравната система. Ваксинираните хора не могат или в извънредно редки случаи могат да заразят неимунизиран човек. Между 70 и 95% от имунизираните с две дози са защитени въобще от заразяване.

“Това значи, че по отношение на тези хора горепосочените ограничаващи ограничения засягат непропорционално правото им на персонален живот, религиозна независимост, правото на напредване или обучение. Няма причина имунизираният жител да бъде третиран по същия метод като неимунизирания, тъй като той не съставлява риск за себе си, за близките и за здравната система “, споделя адв. Шаркова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР