Важно е докладът на БАН за АЕЦ Белене“ да бъде

...
Важно е докладът на БАН за АЕЦ Белене“ да бъде
Коментари Харесай

Б. Лукарски: Данъкоплатците са плащали за доклада на БАН за Белене и той трябва да бъде публичен

Важно е отчетът на Българска академия на науките за АЕЦ „ Белене “ да бъде обществен, тъй като данъкоплатците са го плащали.  Това е и в директна съгласуваност с концепцията за реализация на плана АЕЦ „ Белене “, което е значимо за цялата общност.
Това сподели за предаването „ 12+3 “ по „ Хоризонт “ водачът на Съюз на демократичните сили Божидар Лукарски, който изпрати писмо до ръководителя на съвета на шефовете на БЕХ Петър Илиев, в което упорства да получи отчета по Закона за достъп до информация.   Освен въпросите за целесъобразността на плана са значими и въпросите за сигурността му, добави той.

Ключът, съгласно мен, не толкоз за целесъобразността, а въобще за евентуалната опция и до каква степен това няма да повлияе на околната среда и на жителите в близост, е в строга взаимозависимост от това дали Народно събрание ще прибегне до гласоподаване за това дали ще се организира този план или не. За нас е изключително значимо да се отговори на един въпрос, който ние зададохме още 2013 година: " Къде ще складират нуклеарните боклуци от централата? ". Това е нещо, което по принцип е доста значимо като въпрос за Европейски Съюз и бихме желали да забележим каква трактовка е дадена в този отчет на този въпрос. От друга страна, имаше отчети от 90-те години, след това те бяха опровергани, свързани с това, че площадката, върху която евентуално би се построила централата, за разлика от тази в Козлодуй, е обвързвана със сеизмична заплаха....
Десните сили не са общували съответно по тематиката за Белене разяснява Лукарски, който отдаде дейностите на другите десни партии на това, че тематиката „ Белене “ е „ значима за цялото общество и изключително за десните гласоподаватели “.

Политикът разяснява и предложенията за промени в Конституцията поради приватизацията. Той се съгласи, че е имало нарушавания в интервала само че добави:

Дали те са осъществявани единствено по времето на приватизацията от времето на Иван Костов, която действително се засяга от давностния период, тъй като приватизацията не е завършила тогава. Имаше приватизация и по времето на кабинетите " Борисов 1 " и " Борисов 2 " и, в случай че щете, и доста сериозна по времето на ръководството на тройната коалиция. Тогава, като приказваме за закононарушения по време на приватизацията, не би следвало да заключваме един избран интервал от време. Но, това е нещо, което по този начин да кажем, е противоречиво. Това, което е безспорното обаче като юридически факт е, че се цели основаването на една отминалост за приватизационните закононарушения, която е равносилна на отминалостта на закононарушенията срещу човечеството. Дали те са толкоз увреждащи и толкоз тежки?!

Ако ще подхождаме по този метод, би трябвало да подхождаме не сепаративно, а да подхождаме за всички типове закононарушения, които хипотетично стопански са  увредили страната по времето на прехода. 

Другото, което ме тормози е, че се развива мантрата, която толкоз години се развиваше от Българска социалистическа партия: видите ли, 10-ти ноември е заварил България в едно цветущо икономическо положение, с едни прелестни работещи предприятия и бандитската приватизирания от времето на Съюз на демократичните сили в действителност банкрутира страната. Нещо, което доста ме тормози като реторика.

Лукарски посочи, че нормотворческата активност в Народното събрание е била по-голяма, когато Реформаторският блок е бил съдружен сътрудник на ГЕРБ, в сравнение с когато подобен са „ Обединените патриоти “. Според него, не се виждат промени в първата година от третия мандат на Борисов,  а точно първата година от едно ръководство би следвало да е най- реформаторска.  Той разяснява и политическите планове в дясно. Според него обединяването РОД, инициирано от придвижване " България на жителите ", което цели дясно съдействие по места, значи, че то се приготвя за локални избори, а преди тях има избори за европейски парламент. Относно възможното съдействие с " Да! България " на Христо Иванов, Лукарски регистрира

Самият Христо Иванов сподели, че неговата партия е нито лява, нито дясна.  Ние в Съюз на демократичните сили не прокарваме разграничителни линии, само че когато приказваме за дясно обединяване, приказваме за дясно обединяване, а не приказваме за обединяване, което е нито ляво, нито дясно.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР