В закона ясно е записано, че дюните трябва да бъдат

...
В закона ясно е записано, че дюните трябва да бъдат
Коментари Харесай

Николина Ангелкова: Дюните трябва да бъдат опазвани, независимо дали са в частен или държавен имот

В закона ясно е записано, че дюните би трябвало да бъдат опазвани. Ако някой наруши закона, са планувани съществени санкции – до 3 години затвор и санкция от 2000 до 10 000 лева Това сподели министърът на туризма Николина Ангелкова в ефира на БТВ във връзка случая с разораните дюни в къмпинг "Смокиня ".

От думите ѝ стана ясно, че към този момент има наложено наказване.

„ В Закона за предпазените територии ясно е записано, че дюните не би трябвало да бъдат разрушавани. Всеки един жител без значение от собствеността е задължен да ги опазва и да се преценява със закона. Ако извърши нарушаване, се наказва”, разяснява Ангелкова. „ Допълнително, с цел да подсигуряваме това, че няма да се унищожават дюни на плажа с измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие усилваме размера на глобите и доближават до 50 000 лева за юридически лица”, добави министърът.

На въпрос по какъв начин предпазени територии се оказват в частни ръце, Ангелкова уточни, че това се е случило преди време с възобновяване на земите на притежателите. „ Дали дюните са в частен или държавен парцел обаче, след да бъдат опазени “, акцентира тя.

Междувременно стана ясно, че са разорани повече от декар бели пясъчни дюни на къмпинг "Смокиня ", които са едни от най-ценните. Те бяха заравнени за няколко часа с противозаконен екскаватор, нает против 1000 лева Караваната на мъжа, поръчал си панорама към морето, продължава да стои на плажа. Имотът е частен, макар че е в предпазена територия. На плажа има още няколко каравани. Срещу тях неведнъж са подавани сигнали, само че притежателите им не могат да бъдат открити, тъй като нямат регистрационни номера.

Директорът на екоинспекцията в Бургас Тонка Атанасова разяснява, че една естествена забележителност мъчно може да се възвърне. „ Ще бъдат осъществени инспекции, които да не позволяват каравани и палатки върху дюните “.

Междувременно бе подаден нов сигнал за багери на плажа - този път на къмпинг „ Градина”. Проверка е открила, че там се прави строителство на границата на плажа до дюни, без табели и без да е упоменато какво се прави. Там обаче не се касае за предпазена територия. Предвидено е да има ресторант, само че предстоят още инспекции.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР